Судија Небојша Пејовић признао да је намјештао продају некретнина

Небојша Томашевић
Судија Небојша Пејовић признао да је намјештао продају некретнина

БАЊАЛУКА - Судија Основног суда у Бањалуци Небојша Пејовић, који је оптужен за трговину утицајем и повреду закона од стране судије или јавног тужиоца, признао је кривицу.

Он је са Републичким тужилаштвом закључио споразум о признању кривице.

Међутим разматрање  споразума у Окружном суду данас је одгођено јер је власник фирме „Севој финеншел консалтинг“ Сенад Херман који  је, према оптужници, судији дао 1.000 евра да му помогне у судским поступцима око измјене имена фирме затражио да буде увршћен у споразум као оштећени.

Херман је у овом случају имао улогу информатора и новац који је дао оптуженом је био означен и власништво је Тужилаштва. Међутим он сматра да је незаконитим поступањем судије изгубио дио пословања.

Поступајући судија Драган Улетиловић дао је Републичком тужиоцу Горану Гламочанину рок до 16.децембра  да саслуша Хермана и друге особе  које су оштећене у овом случају.

Тужилац је суду већ предочио изјашњење Града Бањалука који тражи надокнаду штете као и изјашњење Милоша Шмитрана који је рекао да тражи надокнаду, али можда од тога одустане.

Тужилаштво Републике Српске је у августу ове године подигло оптужницу против Пејовића која има двије тачке.

Прво га терети да је је 31. децембра 2019.  године као судија у извршном поступку пред Основним судом у Бањалуци на рочишту ради продаје некретнина спријечио четири понуђача да  учествују у јавном надметању о продаји некретнина да би понуђачу, адвокату Стојану Вукајловићу омогућио стицање користи. Радило се о  четири стана у Бањалуци, једном пословном простору и викендици са двориштем у селу Ивањска. Ти станови су одузети од бившег начелника  Одјељења за борачко-инвалидску заштиту Градске управе Бањалука Милоша Шмитрана осуђеног на пола године затвора због зулоупотребе   положаја или овлашћења. Извршни поступак над том имовином покренуо је Град Бањалука ради наплате потраживања. Вриједност свих некретнина   процјењена је на више од 560.000 КМ.

Пејовића терете да је након отварања јавног надметања утврдио да само Вукајловић испуњава услове за учешће у надметању и након тога је све некретнине продао адвокату за 283.400 КМ што је дупло мање од процјењене вриједности.

Друга тачка судију терети да је од Хермана 21. априла ове године захтијевао и примио 1.000 евра да би, користећи утицај, гарантовао заштиту и повољан исход судских поступка за привредно друштво власништво поменутог. То је, како је  наведено у оптужници, урадио након што је Сенад Херман изгубио спор везано за име своје фирме које је према судској одлуци морао промјенити. Пејовић му је у замјену за новац понудио помоћ за повољнији исход у накнадним судским поступцима.

Адвокат Вукајловић недавно је ухапшен због сумњи да је помагао судији Пејовићу у чињењу кривчног дјела, а након испитивања пуштен је да се брани са слободе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана