Суд прихватио признање Радета Дрљаче за брутално убиство Бруна Ролда: "Пукло му у глави" па заклао познаника

Небојша Томашевић
Суд прихватио признање Радета Дрљаче за брутално убиство Бруна Ролда: "Пукло му у глави" па заклао познаника

БАЊАЛУКА – Вијеће Окружног суда којим је предсједавао судија Бранимир Јукић, прихватило је признање кривице Радета Дрљаче за брутално убиство познаника Бруна Ролда (54), а он је испричао да му је кобне вечери "нешто пукло у глави".

Изрицање пресуде заказано је за петак.

- Само сам повукао нож по његовом врату. Кајем се због тога - рекао је данас у Окружном суду Дрљача, којег оптужница терети да је злочин починио у стању битно смањене урачуњивости, те да је запалио тијело након убиства.

Дрљача је у суду, прије него је вијеће одлучило о његовом признању, казао да му је убијени Ролд био као отац и да с њим није имао сукоба те да му није јасно да је то могао да уради.

- Живио сам с Ролдом у тој кући. Те вечери нашао сам се с Борисом Зорићем и Слободаном Крнетићем. Они су са мном спавали у кући када је дошао Ролд и почео да галами. Крнетић га је ударио песницом и оборио. Ударио сам му пар шамара, па смо га сви тукли рукама и ногама - рекао је Дрљача.

Присјетио се да су Зорић и Крнетић узимали нож и говорили да ће убити Ролда али су одустали.

- Узео сам нож и то урадио, учинио руком рез те повукао доле. Лагано сам то урадио. Кајем се због тога и још ми није јасно што сам то урадио. Не сјећам се свега јер сам био пијан - казао је Дрљача.

Отац оптуженог, Ранко Дрљача казао је да је његов син болестан и да је раније чинио кривична дјела. Казао је да је молио надлежне да га лијече или притворе и склоне са улице јер ће неког убити, али да га нико није слушао.

Дрљачин адвокат, Александар Јокић тражио је од суда да му изрекне блажу казну и мјеру обавезног психијатријског лијечења од зависности.

Окружни тужилац Далибор Врећо тражио је строже кажњавање јер је злочин почињен на бруталан начин, а оптужени особа насилног понашања. Строже кажњавање тражи и син убијеног Златко Ролд, али не тражи надокнаду штете.

Ролд је убијен 25. новембра 2019. у напуштеној кући у улици Васе Глушца, која је власништво Ивице Пезића. Оптужница терети Дрљачу да је са саизвршиоцима, Зорићем и Крнетићем, убио Ролда.  Дрљача се терети и за паљевину тијела и куће у којој се злочин почињен.  У оптужници се наводи да су Дрљача и Зорић дјело починили у стању привремене душевне поремећености. Поступак против Зорића и Крнетића је одвојен.

Вјештак: Дрљачи потребно лијечење

Вјештак Тужилаштва, специјалиста судске медицине Сања Вукадиновић Стојановић казала је да је оптужени  Раде Дрљача убиство починио у стању битно смањене урачуњивости. Казала је и да је кривично дјело паљевину починио у "стању смањене урачуњивости до битно, али не и битно".

- Ради се о особи која има емоционални поремећај личности и ментални поремећај због зависности од дрога и опијата. Потребно му је изрећи мјеру обавезног лијечења - рекла је Вукадиновић-Стојановић. Додала је да постоји опасност да би Дрљача на слободи, ако се не лијечи, могао да понови кривично дјело.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана