Суд одбио оптужбе против анестезиолога Дарка Голића

Небојша Томашевић
Суд одбио оптужбе против анестезиолога Дарка Голића

БАЊАЛУКА - Бивши начелник Клинике за анестезију и интензивно лијечење Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске Дарко Голић (60), оптужен за кривично дјело полно узнемиравање, ослобођен је кривице.

Његов адвокат Јасминка Јовишевић потврдила је "Гласу Српске" да је судија Основног суда у Бањалуци на јучерашњем рочишту донио пресуду којом се одбијају оптужбе против оптуженог јер у овом случају није било приједлога за кривично гоњење.

- Према закону осумњичени за оваква кривична дјела се гоне  по приједлогу оштећеног. Тај приједлог се мора поставити у року од три мјесеца од сазнања о почињеном кривичном дјелу. Тога у овом случају нема - појаснила је Јовишевићева.

Из Основног суда Бањалука су рекли да је након одржаног главног претреса 21. септембра, који је био затворен за јавност, суд на записнику објавио да ће  бити донесена Пресуда којом се одбија оптужба за кривично дјело полно узнемиравање.

-Пресуда је донесена из процесних разлога. тј. из разлога што се наведено кривично дјело, односно кривично гоњење води по приједлогу оштећеног, а приједлог није достављен. Окружно јавно тужилаштво Бањалука је пропустило да достави приједлог за кривично гоњење од стране оштећеног, односно исти није поднесен у законском року од три мјесеца од дана сазнања оштећеног за учиниоца и за кривчно дјело - појаснили су у Основном суду.

Када стране добију писану одлуку суда, имаће право жалбе.

Голић је ухапшен у јануару 2020. године због сумње да је блудничио над пацијентом (36) који је 40 дана био у коми на УКЦ РС у Бањалуци.

Према тадашњим информацијама, све су наводно примијетили запослени у овој здравственој установи, те је управа УКЦ РС одмах обавијестила полицију, након чега је Голић ухапшен. 

Оптужен је за полно узнемиравање, мада је истрага против њега вођена за об­љу­бу над не­моћ­ним ли­цем.

Голић се бранио са  слободе, а у оптуженичку клупу јуче је сјео годину и по након што се изјаснио да “није крив” за оно за шта га терети оптужница, још у априлу 2021. године.

 Јучерашње рочиште било је затворено за јавност због заштите идентитета жртве. 

Oптужницa Окружног јавног тужилаштва Бањалука Голићa је теретила да је 19. јануара 2020, у временском периоду од 19 до 22 сата, као начелник Клинике за анестезиологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, као ординирајући доктор у циљу задовољавања полних страсти пацијента М.Ђ, љубио  у лице у чему је затечен од стране медицинског особља – медицинских сестара и брата Клинике.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана