Суд одбио да укине притвор Олгици Маркановић и њеној сарадници

Танјуг
Суд одбио да укине притвор Олгици Маркановић и њеној сарадници

БЕОГРАД- Суђење Бањалучанки Олгици Маркановић и њеној сарадници Јасмини Т. због оптужби за неовлашћено предузимање естетских захвата на пацијентима, за које нема лиценцу, није данас почело пред Првим основним судом у Београду, а више од два сата се расправљало о притвору Маркановићеве.

Новинарима су браниоци оптужених пренијели шта се дешавало у судници, јер им није било дозвољено да присуствују суђењу.

Суд није прихватио приједлог одбране да јој притвор буде укинут или замијењен кућним притвором, већ је заказао наставак за 5. октобар.

Јасмина Т. није дошла на суђење јер треба да се породи за десетак дана, а према ријечима њеног браниоца Драгана Палибрка, она има високоризичну трудноћу и вјероватно дуже вријеме након порођаја неће моћи да се појави пред судом.

Он је због тога тражио да се према њој раздвоји поступак, али и да се Маркановићевој укине притвор.

Бранилац Маркановићеве Боривоје Боровић предложио је кућни притвор за њу, али суд није прихватио приједлоге већ је одложио суђење, иако је ријеч о притворском предмету у ком је обавезно хитно поступање.

Маркановићева је у суд доведена из притвора са лисицама на рукама, у пратњи два судска стражара.

У притвору се налази од хапшења 1. јуна, а према посљедњој одлуци о продужењу, притвор може да јој траје до 24. септембра.

Прво основно јавно тужилаштво у Београду терети Маркановићеву и њену сарадницу Ј.Т, која се брани са слободе, због кривичног дјела - тешко дјело против здравља људи у саизвршилаштву.

Оптужним приједлогом тужилаштво је тражило од суда да Маркановићеву осуди на три године затвора, а Ј.Т. на годину затвора.

Маркановићеву и Ј. Т.  терете да су кривично дело извршиле од 1. маја 2020. године до 1. марта ове године у нерегистрованом „медицинско-естетском центру Tayas“ у Београду у улици Дриничка бр. 8а, тако што су неовлашћеном и неправилном употребном средства „плазма пен“ проузроковале трајна оштећења на третираним дijеловима лица оштећених у виду дубоких опекотина другог Б и трећег степена.

Истовремено су примjењивале недопуштене инјекције локалне анестезије „лидокаин - хлорида“ која је представљала ризик по живот оштећених у случају алергијске реакције услед непостојања антишок терапије и едукације окривљених, као и саме примене уређаја „плазма-пен“ због коришћења струје.

Маркановићева је након хапшења на саслушању у тужилаштву негирала да се бавила надриљекарством, односно медицинским захватима за које нема лиценцу.

У својој одбрани пред тужиоцем она је тврдила да су услуге које је пружала пацијентима биле козметичке природе и да се није представљала као стручњак из области медицине.

Третмане пацијетима пружала је, како је навела, уређајем „Плазма пен“ који не представља медицинско, већ козметичко средство.

Такође је тврдила да посједује сертификат за употребу тог уређаја, а претпоставља да су здравствени проблеми код оштећених пацијената могли настати услед непридржавања стриктног упутства за адекватни опоравак, као што су коришћење соларијума или излагање сунцу пре опоравка коже.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана