Суд БиХ удовољио молбама оптуженог: Елезу обједињене казне на 20 година робије

Н.Т.
Суд БиХ удовољио молбама оптуженог: Елезу обједињене казне на 20 година робије

САРАЈЕВО - Дарку Елеза (42) је у Суду БиХ изречена јединствена казна затвора у трајању од 20 година којом су му обједињене пресуде Суда БиХ из новембра лани и пресуда коју му је изрекао Основни суд Српсско Сарајево у априли 2004. године, потврђено је "Гласу Српске".

Ова обједињна казна му је изречена на основу његове молбе коју је прихватио Суд БиХ.

Елез је у новембру лани у том суду осуђен на 15 година затвора за тешка кривична дјела у предмету "Лутка" међу којима је и више убистава и разбојништава.

Пресуди је претходио споразум о признању кривице. Елез је у Основном суду у Српском Сарајеву 2004. године осуђен на пет година и осам мјесеци затвора за убиство.

Он се тренутно налази у државном затвору у Војовићима гдје чека изручење Србији, гдје ће служити казну.  

Елез је у предмету "Лутка" оптужен да је био вођа организоване групе која је дјеловала  2005. до 2009. године и  коју сумњиче за неколико убистава, пљачке банака, транспорта новца  као и прање новца.

Раније је 13 оптужених у овом предмету осуђено на 101 годину затвора. Ова група између осталог осуђена је за убиства Владимира Мачара, Зорана Голуба, Бориса Говедарице, Милорада Тодоровића, Радомира Јанковића и Есада Шендеровића, пљачку 2,2 милона евра из Привредне банке Сарајево, 1,8 милиона КМ Pavlović International банке из Бијељине, пљачку близу 670.000 КМ из Поште 2 у Сарајеву.

Елеза терете и за два покушаја убиства његовог некадашњег пријатеља, а касније љутог ривала Ђорђа Ждрале. Елез је у марту изручен из Србије у БиХ ради  суђења у "Лутки", а након тога на терет му је стављено учешће у убиствима Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића што је он негирао.

Елеза у Србији повезују са кавачким кланом, групом Вељка Беливука.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана