Специјалци и њихов сарадник остају иза решетака

Небојша Томашевић
Специјалци и њихов сарадник остају иза решетака

Бањалука - Бивши специјалци Министарства унутрашњих послова Републике Српске (МУП РС) и њихов сарадник, који су оптужени за оружану пљачку 616.548 КМ, остаће и даље иза решетака, јер им је Уставни суд БиХ најновијом одлуком одбио жалбе на рјешења Врховног суда РС о продужењу притвора и утврдио да им нису повријеђена права, сазнаје "Глас Српске".

У овом случају поступак се води против некадашњих специјалаца Владана Малића (35), Горана Параша (30) и Александра Поповића (32), те њиховог сарадника Олега Банде (33). Тако ће на основу одлуке Уставног суда они на наставак поновљеног суђења долазити из притвора. Њихови адвокати жалили су се Уставном суду БиХ на рјешења Врховног суда којима им је у септембру и октобру прошле године продужен притвор. Они сматрају да су им прекршена права на личну слободу и сигурност, те право на правично суђење. Такође тврде да је погрешан закључак да постоје ванредне околности које указују на то да би њихово пуштање на слободу изазвало ремећења реда. Уставни суд БиХ сматра да су наводи оптужених неосновани и недопуштени.

- Уставни суд запажа да је у овом случају начин извршења кривичног дјела изазвао нарушавање реда и мира, јер се догађај одиграо "усред дана" и на аутопуту који је јавно мјесто. Не постоји повреда права прописаних Уставом БиХ и редовни судови дали су релевантне и довољне разлоге који указују да постоји стварна пријетња нарушавању јавног реда у случају да апеланти буду пуштени на слободу - наведено је, између осталог, у одлуци Уставног суда БиХ од 10. јануара.

Адвокат Малића, Параша и Банде Јасминка Јовишевић и Александра Метлић, која брани Поповића, истакле су да одлуке Уставног суда не могу да коментаришу, јер их још нису добиле. Поменута четворка до сада је два пута у Окружном суду Бањалука осуђивана због пљачке 616.548 КМ из комбија агенције "Сектор секјурити" на аутопуту Бањалука - Градишка. Обје пресуде укинуо је Врховни суд РС. Посљедњом пресудом били су осуђени на 40 година затвора, а након укидања те пресуде Врховни суд РС је случај вратио на ново суђење у Окружни суд и то новом вијећу. Укинутом пресудом специјалци Малић, Параш и Поповић били су осуђени на по десет и по, а Банда на осам и по година затвора. Према оптужници, оружану пљачку су починили 22. септембра 2015. године када су напали колону возила агенције "Сектор секјурити", која је у Загреб превозила новац Уникредит банке. Пуцајући из аутоматских пушака и пријетећи "зољом" отели су новац. +

Ново суђење

Поновљено суђење оптуженој четворки почело је крајем новембра и већ су одржана два рочишта. Посљедње рочиште од 27. децембра 2018. обиљежило је пад свједока Жељка Инђића у судници и његово одбијање да говори о разбојништву у коме је учествовао, али и интервенција хитне помоћи због болести оптуженог Александра Поповића. Тада је утврђено да је потребно детаљно прегледати Поповића, па је суђење одгођено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана