Случај "Крунић": Обдукција тијела Ковачевића урађена дан и по након убиства

Јелена Станић
Случај "Крунић": Обдукција тијела Ковачевића урађена дан и по након убиства

БАЊАЛУКА - Жељко Ковачевић, означен као један од нападача на бањалучког бизнисмена Славишу Крунића, умро је усљед искрварења након што га је метак из даљине погодио с леђа у лијеви дио бутне кости и нанио му прострелну рану.

Наведено је то у налазу вјештака специјалисте судске медицине Далибора Недића, који је по налогу тужилаштва радио обдукцију Ковачевићевог тијела. Недић је јуче у бањалучком Окружном суду био свједок тужилаштва на суђењу Бенедију Ђукановићу (42), Емилију Балди (53) и Родољубу Гајићу (35), оптуженима за убиство Славише Крунића те радника његовог обезбјеђења Жарка Павловића.

Он је појаснио да се ради о прострелној рани која завршава у лијевој половини стидне регије, те да током обдукције није пронађен дио пројектила. Дошло је до вишеструких прелома бутне кости, те оштећења бутне артерије и пратеће вене, а усљед искрварења смрт је, како наводи, наступила 20 минута касније.

- Особа са оваквом раном могла је да пуже или да се вуче, сасвим сигурно на ту страну није могла да се ослања јер је та нога искључена из функције - казао је Недић.
Додао је да је усљед крварења постепено изгубио свијест, а до смрти је, према његовом мишљењу, дошло од 15 до 20 минута касније усљед искрварења јер је, како је навео, Ковачевић изгубио најмање два литра крви. Вјештак се није могао изјаснити о тачном времену смрти, јер је обдукција рађена након што је прошло више од 24 часа.

Ђукановићев бранилац Татјана Савић рекла је да је са Ковачевићевим тијелом незаконито поступано од проналаска до обдукције јер, како је навела, "нико у судници не зна зашто је прошло 36 сати до обдукције".

- И вјештак је рекао да би се могао изјаснити о времену смрти да је обдукција рађена раније - рекла је Савићева.

Крунић и Павловић убијени су 22. априла 2019. у близини Крунићеве куће у Гламочанима код Лакташа, када је рањен Илић, а убијен Ковачевић. 


ПОВРЕДЕ ВОЗАЧА

О повредама Крунићевог возача Горана Илића говорио је и вјештак специјалиста судске медицине Жељко Каран, који је рекао да је на основу медицинских налаза из УКЦ-а РС без фотографија и рендгенских снимака закључио да се ради о тешким повредама десног и лијевог кољена и лакшим повредама подлактице.

Што се тиче ране на десном кољену, Каран каже да се у налазима наводи да је одстрањено неколико фрагмената и комадића, али није прецизирано да ли потичу од пројектила или кости, а у лијевој нози наводи се присуство металног страног тијела и неспорно је да је у питању пројектил. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана