Случај "Балкан инвестмент банка”: Двојe призналo кривицу, суђење осталима на "дугом штапу"

Н.Т.
Случај "Балкан инвестмент банка”: Двојe призналo кривицу, суђење осталима на "дугом штапу"

БАЊАЛУКА - Двоје оптужених у предмету “Балкан инвестмент Банка” закључило је с Републичким јавним тужилаштвом споразуме о признању кривице, а суђење осталим оптуженим за милионски криминал у овом случају и даље је на “дугом штапу” и неизвјестан је његов почетак.

Почетак главног процеса требало је буде данас одређен данас у бањалучком Окружном суду, али то се није догодило јер суд нема информације о томе да ли су оптужени Литванци обавијештени, односно да ли су примили позиве за суђење. Током статусног рочишта на коме је требало да буду договорени датум и динамика овог суђења, у судници бањалучког Окружног суда појавило се само десет оптужених држављана БиХ.

Судија Сњежана Кудрић казала је да суд нема ни информацију о томе да ли се првооптужени Едвинас Навицкас изјаснио о кривици.

- С обзиромна то да немамо информације о томе, као ни доказе да су оптужени држављани Литваније обавијештени о суђењу, не можемо одредити датум суђења. Када ће суђење почети биће одлучено када суд добије информације које недостају-појаснила је судија Кудрић.

Бранилац двојице оптужених држављана БиХ казао је да су они у међувремену закључили споразуме о признању кривице с Републичким тужилаштвом.

Републичко тужилаштво још је 2017. године у овом случају оптужило укупно 23 особе од којих су 13 држављани Литваније због сумње да су ову банку оштетили за милионе.

Оптужени су држављани БиХ Мирјана Чомић (44), Снежана Милуновић (39),  Милорад Гранулић (65),  Винка Гранулић (66), Бојан Карановић (34) и Владимир Петровић Пижон (40) из Бањалуке, Бранко Панчић (38) и Исмар Жмирић (36) из Брчког, Нада Јеличић (61) из Босанског Петровца те Горана Кецман (35) из Бихаћа која живи у Марибору.

Осим Навицкаса, на оптуженичкој клупи су Литванци Евалдас Дершонас, Асте Теишерскиен, Сергејус Федотовас, Римантас Пуртулис, Ангела Дементавичиут, Миндаугас Валанчиус, Лаура Барониен, Лаура Ивашкевичиут, Ромуалдас Чеснавичиус, Жилвинас Милериус, Виталис Сапаговас и Далита Потелиунаит.

Оптужене терете да су од почетка 2008. до половине 2013. године као припадници злочиначког удружења којим је руководио Навицкас, као и појединачно, у више наврата грубо прекршили закон и правила пословања у односу на располагање, коришћење и управљање имовином банке. На тај начин оштетили су Балкан инвестмент банку, садашњу Банку Српске у стечају, за више милиона марака.

Министарство унутрашњих послова РС је још крајем 2015. године поднијело тадашњем Специјалном тужилаштву РС извјештај о почињеном кривичном дјелу организовани криминал против 21 лица која су осумњичена да су оштетила „Балкан Инвестмент банку“ за више од 56 милиона марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана