Сипа изузима документацију из УИО БиХ

Н.Т.
Сипа изузима документацију из УИО БиХ

БАЊАЛУКА - Припадници Агенције за истраге и заштиту СИПА изузимају одређену документацију из просторија Управе за индиректно опорезивање БиХ у Бањалуци, потрдила је "Гласу Српске" портпарол ове агенције Јелена Миовчић.

Она је истакла да се не ради ни окаквим претресима и акцији СИПА, већ уобичајеним активностима.

- Документација се изузима по наредби Суда БиХ. То су уобичајен радње које се спроводе ради доказивања у одређеним истрагама - рекла је Миовчићева и додала да не може да говори више информација.

Нагласила је да не може да говори у оквиру ког предмета и истраге се изузима документација.

Поједини медији су пренијели да СИПА изузима документацију у оквиру истраге случаја актуелне шефице групе за спречавање кријумчарања и прекршаје у Регионалном центру УИО БиХ у Бањалуци Јелене Мајсторовић.

Мајсторовићка је јавности позната по томе што је током 2017. и 2018. године, заједно са колегом Раденком Поповићем званим Поп, најмање десет пута искористила своју позицију и уцјењивала трговаце тражећио мито.

Истрага је показала да су у најмање четири случаја трговцима незаконито одузели накит вриједан више од 200.000 марака.

Инспекторка и њен колега су имали уходан начин рада, тражили су новац како не би контролисали пословање трговаца, а онима који одбију, незаконито су одузимали робу.

Мајсторовићка је од 2020 године постала шефица Групе за спречавање кријумчарења и прекршаја у Регионалном центру Бањалука, а до сада је у Управу за индиректно опорезивање успјела запослити и кћерку Јану Мајсторовић.

"Шефица из пореске", према писањима медија, власница је и импозантне имовинске картице. Како се наводи, она и њен супруг имају два стана Прњавора. У бањалучкој Грчкој улици наводно има стан од 95,5 квадрата,  у Јеврејској стан од стотину квадрата, те двије гараже. У улици Јована Дучића има стан и гаражу вриједне око 238.000 марака, стечени на основу Уговора о покло

У јавности, Мајсторовићка и Поповић, као њихове колеге Стево Савиће и Владимир Пузић, због боје униформе, носили су надимак међу власницима трговина као „црнокошуљаши".

Јелена Мајсторовић ради у УИОБиХ од фебруара 2013. године, а десет година раније отказ је добила у НЛБ Банци у Прњавору која је тужила због кривичног дјела за које је 2005. године осуђена условном казном затвора. Та казна је 2016. године избрисана из евиденције, а она је тада већ три године радила по уговору за УИО БиХ, иако по закону радник у институцијама у БиХ не може бити осуђен за кривично за које је запријећена казна затвора од три или више година, а државни службеник уопште не смије бити кривично осуђиван.

Убрзо након брисања пресуде, у априлу 2018. године примљена је као државна службеница у Одсјек за порезе, а десетак дана касније директор Миро Џакула интерном одлуком вратио у Групу за сузбијање кријумчарења и прекршаје гдје је радила док је била запослена по уговорима. Крајем 2018. године Џакула је привремено поставља за шефицу Групе. На ову позицију је 2020. године именована за стално, гдје се налази и данас.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана