Саобраћајци варалице остали без бијелих опасача

Дарко Момић
Саобраћајци варалице остали без бијелих опасача

БАЊАЛУКА - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач наредио је да се 42 саобраћајна полицајца оставе без бијелих опасача и пребаце на радна мјеста са којих неће моћи да врше контролу саобраћаја, открива “Глас Српске”.

Према сазнањима нашег листа, након што су им у дисциплинском поступку изречене појединачне новчане казне у износу од 20 одсто од основне мјесечне плате у трајању од једног до четири мјесеца, министар Драган Лукач наредио је да се премјесте и уклоне из саобраћајне полиције.

Портпарол МУП-а РС Мирна Миљановић кратко је потврдила да је првостепена дисциплинска комисија Службе за заштиту интегритета и законитости у раду МУП-а РС одговорним за тежу повреду дужности огласила 19 припадника Полицијске станице за безбједност саобраћаја (ПСБС) Бањалука, затим 15 припадника ПСБС Градишка и осам полицијских службеника Полицијске станице Лакташи.

- Они су оглашени кривим за “неизвршавање, несавјесно и неблаговремено извршавање послова и задатака из члана 117. тачка 2. Закона о полицији и унутрашњим пословима” и изречене су им новчане казне - потврдила је Миљановићева.

Иако имају право жалбе Полицијском одбору, наш извор из МУП-а тврди да се нико од њих неће жалити, зато што је непобитно утврђено да су одговорни због погрешног подешавања радара марке “ТруЦам”.

Он каже да дисциплинска комисија није могла несавјесним полицијским службеницима да изрекне теже санкције од новчаних, али је зато у врху МУП-а оцијењено да они не могу остати на својим радним мјестима.

- Према изреченој дисциплинској казни, њима би се од плате у три-четири пута одбило укупно 500-600 марака, а јавна је тајна да “добар” саобраћајац толико може да заради за пар смјена, ако не и за само један дан. Зато је министар Лукач одлучио да их казни тако што ће их уклонити из саобраћајне полиције - тврди наш саговорник.

Он објашњава и због чега је покренут дисциплински поступак против несавјесних полицајаца.

- На мјесту на којем је дозвољена брзина 60 километара на сат, радар се подешава да биљежи брзине преко 70 км/сат, а несавјесни саобраћајци су га подешавали на 150 км/сат. Мислили су да ће радар у интерној меморији биљежити само ако неки суманути возач буде возио преко 150 км/сат, а да све забиљежене брзине испод тога неће уопште меморисати. Потом су се са возачима које радар ухвати да возе преко 70 км/сат “договарали” да им у замјену за новац опросте казну, вјерујући да у меморији радара не остају подаци о тим брзинама и заустављањима, али Унутрашња контрола је установила шта су радили и против њих је покренут дисциплински поступак - објашњава наш саговорник.

Изговори

Од 1. децембра ове године на снази је посебан начин вршења контроле безбједности саобраћаја у РС.

- Полиција више не може да врши тзв. рутинску контролу и да зауставља возило, осим ако возач није начинио видан прекршај. Полиција сада најављује акције и назначава да ли су усмјерене на контролу брзине, вожње под дејством алкохола или нечега трећег - објашњава наш извор из МУП-а.

Он ипак додаје да полицајац може зауставити било које возило и контролисати возача под измишљеним изговором да имају дојаву да се трага управо за таквим возилом као што је оно које су зауставили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана