Шакић негирао да је убио Ћулума

Небојша Томашевић
Шакић негирао да је убио Ћулума

БАЊАЛУКА - Синиша Шакић (36) звани Кинез у Окружном суду у Бањалуци негирао је кривицу за тешко убиство Славише Ћулума (34), који је изрешетан у сачекуши у Драгочају код Бањалуке.

Републичко јавно тужилаштво Шакића терети да је заједно и по претходном договору са непознатом особом набавио мотоцикл, који је користио за "извиђање" лица мјеста гдје су планирали убиство, као и аутоматско оружје и муницију којим ће извршити злочин.

- Шакић и НН особа прилагодили су двије локације у Драгочају, у пошумљеном појасу поред локалног пута који су користили за своје скривање и скривање мотоцикла, те за осматрање и извршење кривичног дјела. Затим су 15. маја прошле године око 11.15 часова у засеоку Кочићи у засједи сачекали Ћулума који је возилом наишао путем - наводи се у оптужници.

Додаје се да су оптужени према возилу испалили најмање 22 хица из два аутоматска оружја, која су Ћулуму нанијела тешке и по живот опасне повреде, усљед којих је на мјесту остао мртав. Починиоци су мотоциклом побјегли у непознатом правцу.

Ћулум је убијен 15. маја прошле године  у близини своје куће у Драгочају када су на његов“ голф“ нападачи испалили неколико рафала из аутоматске пушке, а потом побјегли мотоциклом. Обдукцијом је утврђено да је погођен са више од десет пројектила, од којих је један завршио у глави, што је било кобно.

Убице су снимљене надзорним камерама како бјеже из Драгочаја. Били су обучени у маскирну одјећу, док су на главама носили мотоциклистичке кациге.

За Шакићем је расписана потрага 16. маја, дан након убиства Славише Ћулума. Због тог злочина Шакић је хапшен два пута.

Први пут је ухапшен 25. маја прошле године, по повратку из Хрватске. Извори блиски истрази појашњавају да је он тада негирао било какву повезаност са убиством Ћулума и тврдио је да је био у Хрватској.

Сутрадан, 26. маја, он је пуштен на слободу, али је полиција наставила са истрагом те су, како су казали из МУП-а, прикупили необориве материјалне доказе против њега и у потпуности разбили његов лажни алиби да је у вријеме злочина боравио у Хрватској. Стога је Шакић поново ухапшен 28. јула 2020. године, а два дана касније му је одређен притвор.

Раније је објављено да је Шакићев траг ДНК пронађен на мјесту ликвидације. Након што је други пут ухапшен, претресено је неколико локација у Бањалуци које Шакић користи те су пронађени предмети који се могу довести у везу са убиством Славише Ћулума.

У претресима је, како је потврђено, пронађена и одузета маскирна униформа за коју се вјерује да ју је Шакић користио током злочина. Заплијењене су и кациге, пиштољ глок са избрушеним серијским бројем, више мобилних телефона, новац, мотоцикл скутер итд.

Ћулум и Шакић су били блиски и чак су заједно хапшени, а онда су ”заратили” и у више наврата пуцали један на другог. Епилог тих сукоба била је смрт Славишиног брата Недељка Ћулума, који је убијен у априлу 2010. године. Ћулумова екипа је тада пуцала и ранила Јована Јошила, који је узвратио паљбу и убио Недељка. Након суђења ослобођен је кривице јер је убиство починио у "нужној одбрани". Ћулум је због покушаја убиства Јошила и пљачке банке лежао у фочанском затвору из којег је изашао мјесец прије него што је убијен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана