Детаљи рочишта Алиси Мутап и другима у предмету “Џенан Мемић”

Срна
Детаљи рочишта Алиси Мутап и другима у предмету “Џенан Мемић”

САРАЈЕВО - Пред Судом БиХ данас је одржано рочиште у предмету против особа које су осумњичене за евентуалне незаконитости у истрази о узроку страдања Џенана Мемића.

Тужилаштво тражи да им се одреди притвор, док одбрана то сматра неоснованим.

Рочиште је одржано у предмету против Алисе Рамић, бивше Мемићеве дјевојке која се дјевојачки презива Мутап, рецепционера илиџанског хотела Кристал Муамеру Ожеговићу, бившег припадника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ Небојше Вељовића и припадника дирекције Неџада Хрвата.

Тужитељи Ћазим Хасанспахић и Дубравко Чампара су напоменули да се они терете за организовани криминал, тј. помоћ починитељу након почињења кривичног дјела, противзаконито посредовање и прикривање доказа.

Адвокати осумњичених сматрају да приједлог тужилаштва за одређивање притвора није утемељен, те су предложили да им се изрекну забране, као што су забрана путовања изван БиХ и обавезно пријављивање у полицијској станици у мјесту гдје имају пријављено пребивалиште.

Судија на рочишту била је Татјана Косовић.

Раније ове године ухапшени су Алисин отац Зијад Мутап, бивши шеф Одсјека за саобраћајне истраге Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево (МУП КС) Хасан Дуповац и службеник МУП-а КС Јосип Барић. 

Они су ухапшени у склопу истраге о евентуалним незаконитостима у истрази страдања Џенана Мемића 2016. године.

Рочишту су присуствовали Џенанов отац Муриз и сестра Аријана, адвокат породице Мемић Ифет Ферагер, те њихови познаници, преноси портал Кликс. 

Породица Мемић од Џенановог страдања тврди да је убијен, док Тужилаштво Кантона Сарајево тврди да је погинуо у саобраћајној несрећи.
 

Сви они ухапшени су прије два дана.

Почетак рочишта заказан је за 15 сати. На Суд БиХ стигла је породица Мемић и други грађани који траже да овај случај коначно буде ријешен, односно да се утврде околности Мемићевог убиства.

Мјера притвора, између осталог, предложена је због опасности да би боравком на слободи осумњичени могли ометати истрагу, прикривати доказе те вршити утјецај на свједоке или саучеснике, као и да би пуштање осумњичених на слободу изазвало узнемирење јавности и грађана.

Поступајући тужилац и тим Тужилаштва БиХ, који поступају у овом предмету, заједно с партнерским институцијама и агенцијама настављају интензивне истражне активности у овом предмету.

Подсјетимо, Алиса Мутап, бивша дјевојка страдалог Џенана Мемића, предана је јучер у надлежност Тужилаштва БиХ након што је дан раније ухапшена у Сарајеву под сумњом за прикривање доказа.

У истом предмету ухапшена су и двојица полицајаца Дирекције за координацију полицијских тијела Небојша Вељовић и Неџад Хрват. Они су радили на осигурању дипломатског објекта недалеко од мјеста гдје је страдао Џенан Мемић, а осумњичени су за прикривање доказа.

Ухапшен је и Муамер Ожеговић, који је кобне ноћи био рецепционер у хотелу Црyстал на Илиџи.

За све њих Тужилаштво тражи једномјесечни притвор. Рочиште на којем ће Суд БиХ одлучити о захтјеву Тужилаштва за одређивање притвора треба бити одржано ускоро

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана