Рекордна запљена наркотика у водама Венецуеле: Држављани БиХ умијешани у шверц пет тона кокаина

Небојша Томашевић
Рекордна запљена наркотика у водама Венецуеле: Држављани БиХ умијешани у шверц пет тона кокаина

КАРАКАС - Међу осумњиченима за шверц пет тона кокаина, који је у великој међународној полицијској акцији раније заплијењен на броду “Ареса” у водама код Венецуеле, осим држављана Србије и Црне Горе, сумњиче се и држављани БиХ.

Подсјећамо, дрога је заплијењена прије два мјесеца, а до информација о осумњиченима дошли су италијански истражитељи у сарадњи с колегама из Црне Горе, наводи “24ora.com”.

Тако су стране безбједносне службе дошле су до оперативних сазнања да је у шверцу кокаина учествовало више црногорских, али и држављана Србије и БиХ.

На “Ареси” је, како су објавили холандски медији, ухапшено више од 15 особа, међу којима и 11 црногорских држављана, чланова посаде.

Раније је објављено да су на броду “Ареса” ухапшени Которани Васко Радоњић (50), Никола Маркић (29), Михајило Ђорђевић (58) и Цетињанин Драгољуб Живковић (67).

Поступајући по информацијама које је Управа полиције Црне Горе упутила партнерским службама Велике Британије, у водама Венецуеле, у Аруби, реализована је велика међународна полицијска акција у којој је на броду “Ареса” заплијењено више од пет тона кокаина који је био сакривен у пакетима, а сваки је пакет тежио око 25 килограма.

Брод је лоциран и праћен цијелом рутом пловидбе дуж Јужне Америке, с посебним мјерама надзора при сваком уласку у луке и изласку из њих. Након добијања оперативног податка да је кокаин убачен на “Аресу” Морнарица Краљевине Холандије је у Аруби пресрела брод и започела детаљан претрес.

Како је раније саопштено из Управе полиције Црне Горе, ухапшени су и црногорски држављани који су били чланови посаде.

Теретни брод “Ареса” је пловио под заставом Камеруна, а како су пренијели шпански медији, тај брод је почетком фебруара испловио из Суринама, а потом је свратио у луку Гуаранао у Венецуели.

Након тога се запутио према солунској луци, одакле је, како се претпоставља, кокаин требало да буде дистрибуисан у Европу.

Полиција је брод с кокаином пресрела у међународним водама, а током акције је ухапшено више особа, међу којима је био и капетан брода.

Холандска полиција је на броду пронашла, осим кокаина, и 50.000 таблета екстазија, евре и доларе, али још није саопштено да ли је утврђено за кога су превозили дрогу.

Картел

Медији су објавили да први резултати истраге указују на то да је у шверц дроге вриједности више од 250 милиона евра умијешан картел који у Венецуели воде Колумбијци Алекс Саб и Алваро Пулидо звани Цучи који се раније звао Герман Рубио.

У Венецуели, гдје је “Ареса” посљедњи пут пристала, економија је у слободном паду, корупција је уобичајена појава и америчке власти за истрагу трговине наркотицима вјерују да су високи венецуелански званичници знали за претовар колумбијског кокаина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана