Разматрање споразума о кривици Џелка 15. јула

Срна
Разматрање споразума о кривици Џелка 15. јула

САРАЈЕВО - Вјештак неуропсихијатар Омер Ћемаловић је, на суђењу за придруживање терористичкој организацији, рекао да је оптужени Армен Џелко изразио искрено кајање због периода који је провео на страном ратишту у Сирији, па је за наредно рочиште, које је заказано за 15. јул, најављено разматрање признања кривице.

Ћемаловић је навео да је, након тимског вјештачења, закључено да је оптужени Џелко високих вербалних способности и да његову личност не карактеришу патолошке особине, преноси "Бирн".

"Поима се као задовољна особа јер је то све иза њега. Забринут је за судбину своје породице и нада се њиховом скором повратку. Сматрамо да је Џелко способан да учествује у судском поступку", рекао је Ћемаловић и додао да Џелко није зависан од психоактивних супстанци.

Он је појаснио да оптужени избјегава асоцијације које би га вратиле у сјећања и не жели да има сусрет са стварима и догађајима из ратног искуства.

Ћемаловић је рекао да треба узети у обзир животну доб оптуженог у вријеме када је отишао у Сирију и период адолесценције, који није био завршен.

Упитан о дерадикализацији особа које се врате са страних ратишта, Ћемаловић је одговорио да није упознат да тако нешто постоји на институционалном нивоу, али да постоје особе које покушавају таквим лицима помоћи.

Тужилаштво БиХ терети Џелка, званог Абдулах и Ике, да је почетком 2013. из БиХ отишао у Сирију, гдје се прикључио терористичкој организацији "Исламска држава".

На терет му је стављено и да је учествовао у терористичким активностима које су се састојале од оружаних акција, напада на становништво, убијања, противправних затварања, узимања талаца и других радњи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана