Рајкo Д. из Приједора кћерку силовао под пријетњом смрћу

Небојша Томашевић
Рајкo Д. из Приједора кћерку силовао под пријетњом смрћу

Бањалука - Рајко Д. (57) из Приједора правоснажно је осуђен на 13 година затвора у Врховном суд РС због полног насиља и силовања своје кћерке.

Овом казном потврђена је првостепена пресуда Окружног суда у Бањалуци.

Секретар Врховног суда РС Јелена Деспотовић објаснила је да је вијеће потврдило првостепену пресуду након што је одбило као неосноване жалбе одбране.

Суђење Рајку Д. је због заштите жртве било затворено за јавност, а из истог разлога нису били доступни ни детаљи овог случаја. У пресуди се наводи да је Рајко Д. починио силовање, обљубу над немоћним лицем и полно насиље над малољетном особом. Ова дјела је чинио од 2004. до новембра 2014. године.

Њега је Окружно тужилаштво сумњичило да је полно насиље починио над двије кћерке, али је оптужница измијењена током суђења 22. јуна ове године. Тим измјенама он је оптужен да је починио силовање и полно насиље над старијом кћерком.

Према незваничним информацијама, Рајко Д. је кћерку почео да злоставља у вријеме док је још била малољетна. Пријетио јој је да никоме о томе не смије било шта да каже, јер ће је у супротном убити. Он је наводно вријеђао и млађу кћерку. Извор близак истрази је раније рекао да су истражиоци за овај случај сазнали захваљујући пријатељици злостављане дјевојке, која је путем друштвених мрежа проговорила о ономе шта се дешава у тој породици. Након тога осумњичени отац је ухапшен 18. новембра прошле године, а дан касније му је одређен притвор у којем се и сада налази.

Недавно се сличан случај, који није још добио судски епилог, догодио на подручју Дервенте. Полиција из овог града је 4. новембра ухапсила З. Ђ. из Лупљанице код Дервенте због сумње да је у протеклој години више пута силовао своју петнаестогодишњу кћерку.

Нажалост, ова два случаја нису једини примјери породичног насиља над дјецом.

Током 2013. године јавност је шокирао случај из Бањалуке када је полиција ухапсила Д. М. због сумње да је силовао осмогодишњу кћерку. Овај отац насилник осуђен је за своје недјело на 15 година затвора у бањалучком Окружном суду. Био је осуђен на 19 година, али је Врховни суд РС укинуо пресуду и вратио на ново суђење. Послије поновљеног суђења прошле године му је изречена блажа казна.

Казне

Према Кривичном закону РС, за кривично дјело обљуба над немоћним лицем може се казнити најмање пола године, а највише дуготрајним затвором. Према закону казна од шест мјесеци до пет година предвиђена је за починиоца који искористи душевно обољење или недовољну развијеност или друго стање лица неспособног за отпор. Закон предвиђа казну од три до 15 година ако је дјело извршено према малољетној особи на свиреп начин или је наступила повреда или трудноћа немоћне женске особе. Казна од најмање пет па до 20 година затвора може бити изречена ако је наступила смрт обљубљеног лица. Најтежа казна, дуготрајни затвор може бити изречена ако је жртва малољетна особа преминула.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана