Проширује се истрага у акцији “Транспортер”: Осумњичени нуде информације у замјену за погодности

Небојша Томашевић
Проширује се истрага у акцији “Транспортер”: Осумњичени нуде информације у замјену за погодности

САРАЈЕВО - Појединци обухваћени акцијом “Транспортер”, у којој је заплијењено 303 килограма сканка и 56 килограма кокаина, вољни су да сарађују са Тужилаштвом у замјену за одређене погодности, а истрага ће бити проширена на још неколико лица, сазнаје “Глас Српске”.

У овој акцији било је ухапшено девет особа, а након испитивања њих шест је завршило у притвору, док се за двојицом трага. Притворени су Бојан Цвијетић, који је био савјетник бившег министра безбједности БиХ Драгана Мектића, суспендовани полицијски инспектор Младен Миловановић, Саша Рађевић, Александар Николић, Иван Јурић и Драган Кресојевић.

Цвијетић је означен као вођа међународне криминалне групе која је од нарко-картела из Јужне Америке набављала кокаин “на тоне” и преко Европе га довозила у БиХ. Код њега је нађен повјерљив документ ОБА о криминалним организацијама са Балкана. Још се трага за власником кафића “План Б” у Бањалуци Петром Дукићем, којег Тужилаштво терети да је набављао дрогу за тржиште Бањалуке. У његовом комбију је нађен сканк. Он је означен као Цвијетићева десна рука. Дукић је избјегао хапшење тако што је ушао у зграду у којој посједује 20 станова, након чега му се изгубио у сваки траг, потврдио је тужилац Тужилаштва Дубравко Чампара на сједници за одржавање притвора у Суду БиХ за шест ухапшених.

- Дукић је истражиоцима рекао да ће се предати, али то, ипак, није урадио. Он је, током полицијске акције, ушао у зграду у којој посједује 20 станова. Међутим, ту није пронађен. За сада није познато гдје се налази - рекао је Чампара.

У петак је на граничном прелазу у Градишци ухапшен Радислав Тешић, који је избјегао хапшење у акцији “Транспортер” јер се налазио у Њемачкој. Он се, како сазнајемо, сам јавио истражиоцима када је чуо да се за њим трага и рекао да ће доћи. Након испитивања у полицији предат је Тужилаштву БиХ.

Осумњичене у акцији “Транспортер” терете за међународни шверц дроге.

Чампара је појаснио да су осумњичени дјеловали као организована група која се бавила искључиво шверцом дроге, коју су лагеровали у складиштима својих фирми на територији Републике Српске.

Дрога, коју су осумњичени набављали, плаћана је од 35.000 до 38.000 евра за килограм. Осим наркотика, током акције заплијењено је 10 скупоцјених возила и два комбија. Међу њима су “мерцедес С класе”, “мерцедес ГЛЦ”, “ауди SQ7”, “голф 8”, два “аудија Љ5”, “BMW X5”. Тужилац Чампара је током рочишта за притвор осумњиченима казао да је заплијењена и документација која говори о фиктивном промету скупоцјених возила. Он је појаснио да су осумњичени скупоцјена возила користили као полог за куповину дроге на подручју Албаније и Црне Горе. С друге стране, Цвијетићев адвокат Адна Добојлић истакла је да су “све трансакције у вези с прометом возила обављене преко трансакцијских рачуна”, те да нема ништа спорно.

Финансијска истрага

Тужилаштво ће се, сазнајемо, током истраге која ће услиједити у наредном периоду посебно позабавити некретнинама које су у власништву осумњичених, а ријеч је о објектима вишемилионске вриједности.

- Биће рађена и финансијска истрага, а Тужилаштво БиХ ће тражити блокаду рачуна у власништву осумњичених и њихових фирми - рекао је извор близак истрази.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана