Прокријумчарили 139 камиона кафе

Горан Обрадовић
Прокријумчарили 139 камиона кафе

Сарајево - За четири особе које су ухапшене у полицијској акцији “Панама” одређен је једномјесечни притвор, а осумњичени су да су прокријумчарили сирову кафу вриједну око 14.390.000 марака.

Притвор је одређен Роберту Дуни (37), Марију Орозу (28), Дарију Орозу (35) и Младену Никачевићу (37) сви из Кисељака. Они  су осумњичени да су починили кривична дјела организовани криминал, кријумчарење или растурање неоцарињене робе, царинске преваре, пореске утаје и прање новца.

Постоји сумња  да су били чланови групе на чијем челу је био Ивица Ћук, који је ухапшен 2011. године.

- Терете се да су заједно са другим Ђуку познатим особама у периоду од јануара 2009. године до краја августа 2011. године организовали кријумчарење укупно 139 камиона 3.197.980 килограма сирове кафе. Вриједност те кафе процјењује се на око 14.390.000 марака - рекли су у Тужилаштву БиХ.

Њих су ухапсили припадници СИПA у наставку акције “Панама”, која је покренута прије двије године, а односи се на илегални увоз кафе из Словеније у БиХ.

У акцији “Панама” је тада ухапшено 40 особа, међу којима и Иван Ћук познат као “краљ кафе” из Херцеговине.

SIPA је током акције која је изведена у суботу уједно претресла објекте блиских рођака осумњиченог Ћука.

Приликом претреса пронађена је и одузета већа количина пословне документације, новац, мобилни телефони и други предмети који се доводе у везу са милионском утајом пореза.

Из SIPA су саопштили да је  “Панама” једна од најсложенијих акција у борби против финансијског криминала у БиХ.

Према незваничним информацијама, осумњичени су протеклих година увозили кафу у БиХ, затим правили документацију да су је  извезли и на основу тога добили поврат ПДВ-а, а увезену кафу су у ствари продавали на тржишту БиХ.

- Осим тога, они су са сарадницима из Хрватске договарали фиктиван увоз кафе, која никад није ни ушла на тржиште БиХ, а све како би прибавили противправну имовинску корист - рекао је извор близак истрази.

Он је појаснио да би послије сваке веће полицијске акције која је била усмјерена на сузбијање кријумчарења акцизне робе, промијенили име фирме и име власника, али су се настављали бавити истим послом.

Раније се спомињало да је главни организатор ове криминалне групе Бранко Миодраг из Сплита, као и да су оштетили буџет за више од десет милиона марака.

У акцији “Панама” 2011. године био је ухапшен и власник бањалучке Фабрике дувана Небојша Aнтонић, који послије пуштен на слободу.

Опасност од бјекства

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да је притвор четворици осумњичених одређен  због опасности од бјекства, посебно због чињенице да сви уз држављанство БиХ посједују и држављанство Хрватске, која не изручује своје држављане.

Притвор је одређен и због бојазни да би боравком на слободи могли да ометају  кривични поступак утицајем на свједоке.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана