Преваранту из Грачанице двије године затвора због крађе стоке

Невена Рељић
Преваранту из Грачанице двије године затвора због крађе стоке

ДОБОЈ - Неџад Дурмић (44) звани Тоника из Грачанице, првостепено је осуђен на двије године затвора, јер је преварио десетине домаћина однијевши им из дворишта овце и јагњад, које никад није платио.

Пресуда због продуженог кривичног дјела превара донесена је у Основном суду у Добоју на основу споразума о признању кривице.

Оптужница коју је подигло Окружно тужилаштво у Добоју, по којој је и проглашен кривим, терети Дурмића да је у октобру 2019. године те од јула 2020. до јануара 2021. године, обилазећи сеоска домаћинства у околини Добоја, Станара, Петрова, Шамца и Модриче, ступио у контакт са власницима који су продавали овце и јагњад.

- Потом их је преварио, лажно се представљајући, као и лажним приказивањем чињеница, доводећи их у заблуду да ће им накнадно платити уговорену цијену за преузету јагњад када се врати по преосталу количину, иако је знао да се неће вратити, нити им платити - наведено је у оптужници.

У оптужници се додаје да је на овај начин Дурмић противправно прибавио имовинску корист. Оптуженом је у казну затвора урачунато и вријеме проведено у притвору од 18. фебруара ове године.

Како је “Глас Српске” раније писао, Дурмић је стари зналац полиције, која је више пута апеловала и упозоравала грађане да не насједају на приче превараната и не дају животиње “на ријеч”.

Овај окорјели преварант познат је по преварама више десетина лаковјерних сељака којима је пустошио оборе, а клупко се почело одмотавати када је украо идентитет познатог и угледног прњаворског месара Михада Иришкића, власника “Зелене долине”.

Овог предузетника почели су да зову преварени мјештани питајући га када ће им платити стоку коју је узео. Тек када би дошли на имање, видјели би да посао нису склопили са тим човјеком те да су жртве преваре.

Неки домаћини су лопову чак помагали да утовари у камион стоку вриједну и до 5.000 КМ, не узевши понуђени аванс од 100 евра.

Према свједочењима преварених, Дурмић је дјеловао поуздано, а повјерење сточара добијао је и добрим познавањем стоке те прихватљивом откупном цијеном.

Петрово

Дурмић је због превара био у затвору од фебруара, а недуго након што је у мају изашао на слободу, наставио је са својим старим “занатом”. Тада је осумњичен да је преварио В. Ж. из Петрова тако што је од њега узео овна и јагње, вриједне око 420 КМ, које није платио. Полицајцима након пријаве није требало дуго да утврде да је ријеч о Неџаду Дурмићу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана