Пред судом Алжирац који је уперио пиштољ у полицајку

Г.С.
Пред судом Алжирац који је уперио пиштољ у полицајку

Против мигранта Адела Геброра (31) из Алжира подигнута је оптужница због сумње да је 17. јуна у Јакуповцима код Лакташа уперио пиштољ у полицајку, а која је том приликом пуцала у ваздух како би се заштитила.

Оптужницу против Геброра подигло је Окружно јавно тужилаштво у Бањалуци и прослиједило је Основном суду у том граду на потврђивање.

Оптужница Алжирца терети да је пријетњом оружјем спријечио службено лице приликом вршења службене радње, а које је предузимало у оквиру својих овлаштење.

Према оптужници, у коју је портал Српскаинфо имао увид, инцидент се догодио 17. јуна око 17.30 часова када је полицијска патрола упућена у Јакуповце по дојави да се у напуштеној кући крије група миграната.

-Обављајући послове безбједности, полицајци су уочили групу миграната и упутили се према њима. Када су мигранти видјели полицајце, кренули су да бјеже – наведено је у оптужници.

Полицајци су се на енглеском језику обратили мигрантима говорећи „Стоп полиција".

-Мигранти су наставили да бјеже, а полицајка Б. П. је потрчала за њима, наглас изговорајаћу на енглеском језику упозорења стану и да су они полиција. Осумњичени је тада са удаљености од 20 метара од полицајке, гласно изговорио непознате ријечи, те је застао – појашњено је у оптужници.

Даље се наводи да је тада Геброр се  окренуо према полицајки и из џепа извадио пиштољ неутврђене марке.

-Затим је уз пријетњу употребе оружја, пиштољ усмјерио према полицајки и на тај начин спријечио је у обављању њених послова – стоји у оптужници бањалучког тужилаштва.

Полицајка је тада извадила службени пиштољ, репетирала га и испалила метак у ваздух наређујући осумњиченом да стане и понављала је да су они полицајци.

-Геброру је одбио да поступи по наређењу полиције и побјегао је у непознатом правцу и сакрио пиштој. Након краћег времена, захваљујући брзој интервенцији полиције, он је пронађен и ухапшен –пише у оптужници.

Као један од главних доказа за подизање оптужнице, тужилаштва је цијенило исказ полицајке, која је одмах након догађаја саслушана. Том приликом је на врло детаљан начин описала понашање мигранта, као и пиштољ који је уочила код оптуженог, а за који је изјавила да је већег калибра, најсличнији ЦЗ.

Даље се наводи да су и остали свједоци изјавили да су јасно чули како полицајка гласно говори „Има пиштољ, има пиштољ", те захтјевала да га одбаци, након чега је испалила хитац у ваздух.

Из дописа Теренског центра Бањалука, утврђено је да је Геброр раније осуђиван у БиХ и то Општинском суд у Мостару. Тада је осуђен на мјесец дана затвора због крађе.

Осим што су подигли оптужницу против њега, Тужилаштво је затражило да се Геброру продужи и притвор у којем се налази од тренутка хапшења.

Продужење притвора је затражено због тога што је ријеч о мигранту који се креће без докумената и ако би се пустио на слободу постао би недоступан надлежним органима у БиХ. Осим тога, притвор му је предложен и због тога што је бјежао од полицији.

Још није пронађен пиштољ са којим је пријетио полицајки, а у свом исказу Геброр је изјавио и да је ранио долазио у напуштену кућу у Јакуповцима, али да су га депортовали у Бихаћ, те да се враћао.

Па због тога постоји бојазан да он веома добро познаје тај терен и да зна гдје се налази пиштољ. Ако би се нашао на слободи, постоји страх да могао пронаћи, уништити или сакрити оружје.

Мјештани Јакуповаца су послије инцидента испричали да су данима виђали мигранте који су се налазили у тој напуштеној кући.

Приговор на оптужницу

Бањалучки адвокат Бојан Микановић који брани Адела Геброра рекао је за Српскаинфо да ће у најкраћем времену уложити приговор на оптужницу.

– Не слажем се са наводима из оптужнице, те посебно указујем на формалне недостатке који се тичу бића кривичног дјела и незаконитог прикупљања доказа против мог брањеника– поручио је Микановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана