Пожари све већи проблем у Републици Српској, само у Бањалуци данас 10 интервенција

Срна
Пожари све већи проблем у Републици Српској, само у Бањалуци данас 10 интервенција

Бањалучки ватрогасци су данас, након што су због неконтролисаног ширења ватрене стихије у једном дану имали чак 10 интервенција у селима око Бањалуке, апеловали на суграђане да не пале коров и тако заузимају капацитете ватрогасне јединице, која је током епидемије вируса корона ангажована и на другим важним пословима за град.

Шеф градског Одсјека за цивилну заштиту и послове професионалне територијалне ватрогасне јединице Младен Ћућун упозорио је да је само током јучерашњег дана горјело на девет локација.

Ћућун је рекао да су ватрогасци, због паљења ниског растиња и корова, интервенисали у Сутурлији, Јагарама, Бронзаном мајдану, Бијелом потоку, Поткозарју, на Пониру и у Улици Бранка Грбчића, саопштено је из бањалучке Градске управе.

Ћућун је истакао да су ватрогасци спремни да реагују и да су сви пожари изазвани паљењем корова до сада успјешно угашени, али да им, с обзиром на то да је у току епидемија вируса корона, те је јединица ангажована и на другим важним пословима за град, рад отежавају неодговорни појединци.

"Молим све суграђане да се понашају одговорно и не пале коров и ниско растиње, јер тиме угрожавају и природу и људске животе. Такође, топло вријеме са доста вјетра погодује брзом ширењу пожара", рекао је Ћућун.

Према Закону о заштити од пожара, забрањено је паљење корова и другог пољопривредног отпада без претходног обавјештавања ватрогасно-спасилачке јединице и предузимања свих неопходних радњи са циљем спречавања ширења ватре.

Овим законом дефинисана је новчана казна од 100 КМ до 1.000 КМ. Из Министарства унутрашњих послова Републике Српске, поручују да ће предузимати законом прописане мјере против лица која су изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи и причинила материјалну штету.
 

Добој

На подручју у надлежности Полицијске управе Добој у посљедња 24 часа евидентирана су четири пожара, а полиција ће предузети законске мјере против свих лица која буду изазвала пожар и тиме угрозила животе и здравље људи или причинила материјалну штету, саопштено је из ове управе.

Из добојске Полицијске управе апелују да грађани током прољећних радова, крчења земљишта и уређења имања, отпатке спаљују само на површинама које се могу контролисати и на мјестима превиђеним за то, уз максималан опрез и док су временске прилике погодне.

Из полиције наводе да је при спаљивању корова и другог запаљивог материјала потребно угасити остатке несагорених материја, како би се спријечило њихово разношење вјетром и појава неконтролисаног горења.

Грађани се позивају да, уколико примијете пожар, о томе обавијесте ватрогасце на број 123 или полицију на број 122.

Требиње

На подручју источне Херцеговине активно је 14 пожара који не угрожавају насељена мјеста, речено је Срни у подручном одјељењу Цивилне заштите у Требињу.

Из овог одјељења истичу да су активни пожари углавном на неприступачном терену, а ватрогасци интервенишу у близини насељених мјеста.

На подручју Требиња активни су пожари у мјесту Шћеница и у Требињским брдима, у Билећи на подручју села Мека Груда, а у Љубињу у мјесту Радимља, Вардуша и Лугоњуша.

"У општини Гацко активни су пожари у селима Казанци, Бодежишта, Изгори, а у Невесињу су активни пожари у мјестима Црвањ, Крекавица, Залом и Сњежница, а у Берковићима на подручју Хргуда", навели су из Цивилне заштите.

Из подручног одјељења Цивилне заштите навели су да стање на пожариштима није алармантно, те да је узрок људски фактор.

Кнежево

Аутомобил марке "пасат" и дрвена гаража у власништву лица чији су иницијали М.М. из Кнежева изгорјели су у пожару, саопштено је из Полицијске управе Бањалука.

Полиција у Кнежеву поступила је јуче по пријави да је у 10.50 часова у Улици Бањалучког партизанског одреда у Кнежеву дошло до пожара на помоћном објекту, односно дрвеној гаражи у власништву лица чији су иницијали М.М. из Кнежева, а пожар се проширио и захватио и породичну кућу у власништву овог лица.

Увиђајем је утврђено да је до пожара дошло у дрвеном помоћном објекту, који је у потпуности изгорио, а у моменту избијања пожара у објекту се налазио и путнички аутомобил марке "пасат", који је изгорио, а пожар се потом проширио са дрвеног објекта на зидану породичну кућу.

У саопштењу се наводи да је пожар локализовала Ватрогасна јединица Кнежево, а о свему је обавијештен дежурни тужилац Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

У протекла 24 часа, на подручју Полицијске управе Бањалука, евидентирано је 12 пожара. Осим пожара у Кнежеву, ријеч је о пожарима суве траве и ниског растиња, букове шуме и борића, а који су се проширили и захватили помоћне објекте и воћњаке и тиме причинили материјалну штету.

Из Полицијске управа Бањалука још једном апелују на грађане да приликом обављања прољећних радова на уређењу својих имања, спаљивање корова и другог горивог материјала обављају само за вријеме повољних временских услова и на површинама које могу контролисати.

"Сва лица која пале ватру на отвореном, дужна су исту држати под надзором, те угасити остатке несагорених материја, како бих се спријечило евентуално разношење и појава неконтролисаног горења и пожара, а посебно у близини шумских комплекса и засада", наводи се у саопштењу.

Босанско Грахово

На подручју општине Босанско Грахво два активна пожара се шире према подручју општине Дрвар и према граници са Хрватском, рекао је Срни начелник општине Босанско Грахово Милорад Глигић.

"На потезу изнад села Зебе-Исјек-Радловићи, на локацији Јадовник, гори шума према подручју општине Дрвар. Пожар са шуме проширио се и на пољопривредна земљишта", навео је Глигић.

Он је додао да се пожар на локацији Уништа на Динари шири према граници са Хрватском.

"Неприступачан и миниран терен као и вјетар додатно отежавају гашење. Уколико се овакво стање настави бићемо приморани да затражимо асистенцију хеликоптерске јединице Оружаних снага БиХ како бисмо угасили пожар", нагласио је Глигић.

Он је замолио све становнике Босанског Грахова да не пале ватру на отвореном и упозорио да ће бити огромне посљедице ако изгори шума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана