Потврђена оптужница за несрећу у којој су погинула три члана породице Ливњак

Г.С.
Потврђена оптужница за несрећу у којој су погинула три члана породице Ливњак

ТЕСЛИЋ - Основни суд у Теслићу потврдио је оптужницу против Горана Бјелца (22) из Теслића због изазивања тешке саобраћајне несреће у којој су у августу прошле године настрадали чланови породице Ливњак.

Тешка несрећа догодила се 15. августа прошле године у мјесту Булетић код Теслића, а Бјелац се оптужницом терети за кривично дјело угрожавање јавног саобраћаја.

"У вези с вашим захтјевом обавјештавамо вас да је Основни суд у Теслићу потврдио оптужницу против оптуженог Г.Б, због кривичног дјела угрожавање јавног саобраћаја из члана 402. став 5. у вези са ставом 3. и 1. истог члана Кривичног законика Републике Српске", одговорили су за Српскаинфо из Основног суда у Теслићу.

Након потврђивања оптужнице, Бјелац се мора изјаснити о кривици, а од изјашњења оптуженог зависи даљи ток поступка у овом случају.

Уколико Бјелац призна кривицу, суд ће након тога заказати рочиште на којем ће разматрати признање оптуженог и изрећи му казну. Постоји и могућност споразума о признању кривице оптуженог и Окружног јавног тужилаштва Добој о којем Основни суд у Теслићу такође мора дати посљедњу ријеч.

Међутим, уколико се Бјелац на рочишту изјасни да није крив, биће заказан почетак суђења на којем ће тужилаштво и одбрана извести своје доказе.

Из добојског тужилаштва потврдили су тада да је оптужница подигнута након што је добијен налаз саобраћајног вјештачења из МУП-а Републике Српске.

У тешкој несрећи погинули су Светлана Ливњак (37) и њена кћерка Драгана Ливњак (19).

Тешке повреде задобили су Зоран Ливњак (45) и његова ћерка, четворогодишња С.Л. Зоран је 11 дана након несреће подлегао тешким повредама.

Према ранијим информацијама, несрећа се догодила када је ауди, којим је управљао оптужени, усљед неприлагођене брзине прешао у супротну траку и ударио у фијат у којем су се возили чланови породице Ливњак.

"Ауди је, према првим информацијама, излазио из кривине и дијелом директно ударио у фиат, у којем је била породица Ливњак", објаснио је раније извор из истраге.

Отежавајућа околност за Бјелца биће што је управљао аутомобилом без возачке дозволе. Наиме, дозвола је Бјелцу одузета два мјесеца прије тешке несреће, јер је на путу гдје је ограничење било 50 километара на час возио дупло брже, односно преко 100 километара на час.

Бјелац је прошао без повреда у трагичној несрећи, као и дјевојка која је била с њим у аутомобилу.

У складу с Кривичним закоником РС оптужени Горан Бјелац терети се за кривично дјело угрожавање саобраћаја, и то по три тачке.

За сваку тачку Бјелац може бити осуђен на затворску казну, а најтежа је тачка 5, по којој је оптужен, јер је у саобраћајној несрећи наступила смртна посљедица. Према овој тачки максимална казна је осам година затвора, док је за преостале двије – пет година, односно три године затвора. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана