Потврђена оптужница против Едина Мулића због утаје и прања новца

Srna
Потврђена оптужница против Едина Мулића због утаје и прања новца

ТУЗЛА - Кантонални суд Тузла потврдио је оптужницу против Едина Мулића (44) из Тузле, оптуженом да је себи или другима прибавио противправну корист у износу од око 920.000 КМ, и то око 287.000 КМ путем Студентске задруге "Апсолвент" и око 632.000 КМ путем Омладинске задруге "Инфомрежа".


Мулић је оптужен за кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са кривичним дјелима злоупотреба положаја и овлашћења, пореске утаје и прања новца.

Оптужница терети и Нину Мулић /39/ да је починила кривична дјела удруживање ради чињења кривичних дјела у стицају са прањем новца, те Омладинску задругу "Инфомрежа" Тузла због кривичних дјела пореска утаја и прање новца, саопштено је данас из Кантоналног тужилаштва Тузланског кантона.

Мулић је оптужен да је од 2015. до почетка 2019. године, као предсједник Надзорног одбора у Студентској задрузи "Апсолвент" Тузла, те као директор и један од оснивача Омладинске задруге "Инфомрежа", удружио групу људи која је према његовом налогу анимирала студенте да закључују фиктивне уговоре са тим задругама о обављању одређених послова.

Ти послови фактички нису обављани или су у одређеним ситуацијама обављани послови анкетирања или промоције за фирме и организације са којима су задруге сарађивале, наводи се у саопштењу.

Новац наплаћен од фиктивних или обављених послова исплаћиван је на рачуне студената, који су за то добијали мање награде у износима од 50 до 100 КМ, а већи дио исплаћеног новца студенти су путем чланова групе враћали њему.

И други чланови ове групе су за анимирање студената добијали одређене награде.

Тако присвојен и задржан новац није пријављивао као приход и доходак од несамосталне дјелатности, на што је био обавезан у складу са одредбама Закона о порезу на доходак и другом релевантном законском регулативом у ФБиХ, додаје се у саопштењу.

У оптужници је наведено да је Мулић себи или другима прибавио противправну корист у износу од око 920.000 КМ, и то око 287.000 КМ кроз Студентску задругу "Апсолвент" и око 632.000 КМ кроз Омладинску задругу "Инфомрежа".

Нина Мулић је оптужена да је учествовала са Едином у удруживању и чињењу кривичног дјела прање новца, преузимајући своју улогу у групи, те у тачки оптужнице се за пореску утају и прање новца терети и правно лице Омладинска задруга "Инфомрежа" коју је заступао Един Мулић.

Супружници Един и Нина Мулић оптужени су да су као оснивачи Задруге, знајући да располажу са новцем прибављеним вршењем кривичних дјела, с циљем легализације новца, куповали некретнине, покретности или су новац користили у друге сврхе.

У оптужници је надлежном суду предложено да се, по правоснажности пресуде, оптуженим одузме имовинска корист прибављена кривичним дјелима, а до одлуке суда им је блокирана имовина, и то некретнине, возила и новац.

Едину Мулићу је Опшински суд Тузла продужио одређене мјере забране, изречене умјесто притвора као строжије мјере осигурања присуства оптуженог током кривичног поступка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана