Потврђена оптужница против бившег министра унутрашњих послова Сулејмана Бркића због злоупотребе положаја

Срна
Потврђена оптужница против бившег министра унутрашњих послова Сулејмана Бркића због злоупотребе положаја

ТУЗЛА- Општински суд Тузла потврдио је оптужницу која бившег министра унутрашњих послова Тузланског кантона Сулејмана Бркића (54) терети за злоупотребу положаја.

Бркић је оптужен да је починио продужено кривично дјело примање награде или другог облика користи за трговину утицајем у стицају са кривичним дјелом злоупотреба положаја и овлашћења.

Кантонално тужилаштво саопштило је да постоји основана сумња да је Бркић, свјестан да користи свој службени и утицајни положај министра од августа 2019. до фебруара 2020. године, више пута противзаконито посредовао и утицао на тадашњег директора, а касније и в.д. директора Управе полиције Тузланског кантона, да изврше службене радње које не би смјели извршити. Службене радње су се односиле за интерно прераспоређивање већег броја вишерангираних полицијских службеника у МУП-у, иако је знао да у складу са законима о унутрашњим пословима и о полицијским службеницима Тузланског кантона Управа полиције има оперативну самосталност и да искључиво директор Управе одлучује о радним правима полицијских службеника.

Такве захтјеве су и тадашњи директор и в.д. директора одбили, будући да су излазили ван овлаштења министра и супротни су прописима о интерном распоређивању службеника у полицијском органу, наводи се у саопштењу.

Бркић је оптужен да је у мају 2020. године упутио Влади Тузланског кантона приједлог за именовање кандидата за новог директора Управе полиције, иако је знао да не задовољава услове у складу са Законом о унутрашњим пословима Тузланског кантона јер му у мандатном периоду престаје радни однос по сили закона због услова за старосну пензију.

Без обзира на таква сазнања наставио је да инсистира на именовању овог кандидата за директора, те је као овлаштени предлагач на ванредној сједици Владе Тузланског кантона образложио свој писани приједлог и затајио члановима Владе да предложени кандидат не испуњава елиминаторни законски критеријум, додаје се у саопштењу.

Одржавајући чланове Владе у заблуди, јер су именовали таквог кандидата за директора Управе, Бркић је оптужен да је овој особи прибавио корист у виду именовања, као и у виду веће плате и доприноса на плату.

Општински суд Тузла је у овом предмету заказао рочиште за изјашњење о кривици 4. августа 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана