Поново укинута пресуда бањалучким инспекторима

Н. Т.
Поново укинута пресуда бањалучким инспекторима

БАЊАЛУКА - Врховни суд Републике Српске укинуо је пресуду којом су бивши бањалучки инспектори Срђан Радуловић (35) из Бањалуке и Огњен Стијак (35) из Костајнице у поновљеном поступку осуђени на укупно 14 година и три мјесеца робије због организованог криминала и трговине дрогом.

- Вијеће је уважило жалбе  оптужених и њихових бранилаца и пресуда је укинута те је предмет враћен Окружном суду у Бањалуци на поновно одлучивање - рекла је секретар Врховног суда  Јелена Деспотовић.

Укинутом пресудом Радуловић је био осуђен на девет година, а Стијак на пет година и три мјесеца. Ово је други пут да се укида пресуда у овом предмету.

Поменути двојац до сада је осуђиван два пута, а у последњем поновљеном поступку смањене су им казне. Они су 2015. године било осуђени  на 16 година и пет мјесеци затвора и  тада је Радуловић добио  11 година робије, а Стијак  пет година и пет мјесеци затвора. Ту пресуду је потврдио Врховни суд у марту 2016. године, али је Уставни суд БиХ  у марту 2018. године прихватио апелацију оптужених па је пресуда укинута и случај враћен на ново одлучивање. Пресуда је укинута због повреде права на правично суђење кориштењем незаконитих доказа. Радило се о исказима њиховог колеге из полиције Славка Ђурића, који пре сведочења није ослобођен чувања службене тајне, те осуђиваног наркодилера Горана Бошњака, којег одбрана уопште није испитала унакрсно, а још је тврдио да је такав исказ дао у страху за свој живот.

Радуловић и Стијак су  осуђени јер су били дио организоване групе која је препродавала дрогу од 2011. до октобра 2013. године. У укинутој пресуди се наводи да је продајом руководио Радуловић који је ангажовао нарко-дилера Горана Бошњака да за њих препродаје дрогу. За потребе злочиначког удружења оптужени су узимали дио дроге заплијењене током полицијских акција. Уукинутој  пресуди стоји да су ангажовали друга лица да за њих продају наркотике  те су тако  Дамиру Чудићу и Владимиру Кесићу давали да за њих продају марихуану. Наводи се да да је Бошњак за инспекторе продао око осам килограма хероина и Радуловићу предао 100.000 КМ. Кесић и Чудић продали су око 6. 7 килограма марихуане за 17.000 КМ. Они су дрогу продавали чак и код Основне школе "Бранко Ћопић" у Борику.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана