Поновљено суђење професору Вељку Ђукићу: Одбрана тврди да је оптужница монтирана

Небојша Томашевић
Поновљено суђење професору Вељку Ђукићу: Одбрана тврди да је оптужница монтирана

БАЊАЛУКА - Некадашњи професор Универзитета “Апеирон” Вељко Ђукић, оптужен за примање мита, тврди да му је све монтирано, а његов адвокат Драган Толимир је истакао да је цијела оптужница заснована на незаконитим доказима.

Они су ово изјавили у бањалучком Окружном суду на почетку поновљеног суђења које је обновљено због измјена Закона о кривичном поступку Републике Српске. Тим измјенама је  умјесто судије појединца, како је до сада био случај, одређено да суди вијеће за дјело за које је оптужен Ђукић. Након тога у овом предмету је формирано вијеће које ће му судити.

Републички тужилац Драгица Глушац и одбрана оптуженог на почетку поновљеног суђења су се сагласили да се ранији изведени докази и саслушани свједоци не понављају. Након тога тужилаштво је предочило преостале материјалне доказе. Адвокат Толимир је истакао да управо ти докази тужилаштва доказују тезу одбране да је све монтирано и незаконито.

- Сви докази у овом случају потичу из дисциплинског поступка против Ђукића. Свједоци су прво били осумњичени, а онда су, да би избјегли кривично гоњење, пристали да дају исказ. Чули смо да неко позива студенте да дају изјаве против мог клијента. Имамо случај студента који је 17 пута полагао испит и није могао да прође, а напрасно га је положио након што је дао исказ против мог клијента - казао је Толимир.

Према оптужници, он је у априлу 2016. године примао поклоне и новац од студената како би им дао пролазну оцјену на испиту. Он је, како је наведено, од студента Стефана Тутњевића узео  200 КМ, а од студенткиња Ане Гушавац и Дајане Шкорић тражио да му купе телефон “самсунг” како би их пустио на испиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана