Полицији лани пријављена 101 крађа аутомобила: Лопови без “чупалица” не крећу у акцију

Маријана Миљић Бјеловук
Полицији лани пријављена 101 крађа аутомобила: Лопови без “чупалица” не крећу у акцију

БАЊАЛУКА - Припадници Министарства унутрашњих послова (МУП) РС у прошлој и овој години пронашли су и власницима вратили 106 украдених возила.

У МУП-у су казали “Гласу Српске” да је од 14 возила које су власницима враћена у прва четири мјесеца ове године 11 отуђено на територији РС, једно у ФБиХ те два возила за којим је потрагу расписао Интерпол.

- Број кривичних дјела у вези са отуђењем моторних возила у прва четири мјесеца мањи је за 59 одсто у односу на исти период лани. У овом периоду пријављено је 16 кривичних дјела која се односе на отуђење моторног возила. Од тога броја кривичних дјела остало је нерасвијетљено још осам. Расвијетљена су и три кривична дјела из претходних година - казали су у МУП-у.

Када је ријеч о 2019. години, у МУП-у наглашавају да је у 2019. години  пронађено и власницима враћена 92 возила, од којих је 65 отуђено на територији Српске, 15 у ФБиХ те 12 возила за којима је потрагу расписао Интерпол.

- У прошлој години пријављен је 101  случај крађе возила. Од укупног броја  извршених кривичних дјела, остало је нерасвијетљено 35. Поред тога, расвијетљена су и четири кривична дјела која се односе на отуђење возила из претходних година - истакли су у МУП-у.

У полицији наводе да су на мети лопова у Српској најчешће модели аутомобила “фолксваген голф” и “ауди”.

Полицајци истичу да лопови користе разне технике приликом крађе возила, од коришћења оригиналних кључева, проваљивања у возило помоћу сирових кључева за ломљење браве, спајања каблова до отимања возила уз пријетњу силом или оружјем.

- Лопови често иду у крађу са специјализованим алатом, такозваном “чупалицом” за вађење улошка браве и декодирање електронским алатима  - навели су у полицији.

Покушаји

У Министарству унутрашњих послова РС навели су да су за прва четири мјесеца ове године евидентирали и расвијетлили једно кривично дјело тешке крађе возила у покушају, те двије крађе возила у покушају. 

- Поред тога, извршено је и једно кривично дјело прикривање, те по једна  утаја и лажно пријављивање у вези са возилом - навели су у МУП-У.

 Полицијски сат

На подручју Кантона Сарајева у марту су украдена четири аутомобила, а у истом мјесецу 2019. године девет.

- Полицијски сат и појачане контроле очито су довеле и до смањења крађа на подручју Сарајева - тврде у МУП-у Кантона Сарајево.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана