Полиција истражује смрт Срђана Цвијића, брата саслушали као свједока

Г.С.
Полиција истражује смрт Срђана Цвијића, брата саслушали као свједока

БАЊАЛУКА - Смрт Срђана Цвијића (31) из Српца, који је под неразјашњеним околностима преминуо у Бањалуци у ноћи између 28. и 29. септембра, под лупом је полиције, која је, у својству свједока, саслушала Срђановог брата Немању.

Породица Цвијић већ седмицама трага за истином и тражи да се утврди одговорност припадника Службе хитне медицинске помоћи Дома здравља у Бањалуци, односно да се установи по чијој одлуци кобне вечери, када је Немања звао Хитну, по његовог брата није дошло санитетско возило.

Немања Цвијић је за "Независне" потврдио да је у суботу дао изјаву инспектору у сједишту бањалучке полиције те да је изјава од њега узета по наредби Окружног јавног тужилаштва Бањалука.

"Дао сам изјаву у својству свједока. Рекао сам, углавном, све оно што сам досад испричао и медијима", рекао је Немања Цвијић за "Независне".

Немања је, подсјетимо, раније изјавио да је кобне ноћи од диспечерке добио одговор да "прошетају" до Хитне помоћи, а када јој је објаснио да се Срђан гуши, да не може да дише нити хода, предложила им је да зовну такси.

"Инспектору сам рекао да ми је, када је такси дошао, станодавац код којег живим у насељу Паприковац помогао да мог брата унесемо у возило. Такође сам у полицији испричао да сам, када смо дошли до зграде Службе хитне медицинске помоћи, ту 100 одсто видио најмање једно санитетско возило које је било слободно, мада постоји могућност да их је било још", рекао је Немања за "Независне".

Из Полицијске управе Бањалука рекли су нам да им овај догађај није пријављен, али да се по предмету поступа.

"Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука у предмету из вашег упита поступају по наредбама Окружног јавног тужилаштва Бањалука", рекли су нам из ПУ Бањалука.

Из Окружног јавног тужилаштва Бањалука кратко су навели да се поступа након медијских написа о овом случају.

"Тужилаштво је 15. октобра по службеној дужности формирало предмет, те ће извршити провјере у вези с наведеним догађајем", кажу из овог тужилаштва.

Срђан је, подсјетимо, преминуо кобне ноћи на Ургентном одјељењу УКЦ РС у Бањалуци, а узрок смрти није до краја утврђен.

Његов брат каже да се те ноћи, када је звао Хитну помоћ, прво јавио мушкарац којем је дао основне информације, објаснивши да му се брат гуши.

Немања је изјавио да му је мушки глас одговорио да није сигуран да ли је то за интервенцију те да мора провјерити са диспечерком. Када му се јавила женска особа, све је поновио, а она му је, наводи Цвијић, одговорила да је вјероватно у питању алергијски бронхитис и да би требало да дођу.

Објаснио јој је, каже, да му треба возило, јер нема властито нити је возач, на шта му је предложила да "прошетају". Рекао јој је, истиче, да његов брат не може да хода, да се гуши и не може да дише, на шта му је она одговорила да зовие такси.

Немања је након тога одмах позвао такси, којим су дошли до Хитне помоћи. Срђан је у тим тренуцима већ био без свијести и одмах су га одвели на реанимацију. Пола сата након пријема његовог брата су возилом Хитне помоћи одвезли у Ургентну, гдје су му пола сата након пријема саопштили да му је брат преминуо.

Немања каже да породица не сматра да је ико од доктора направио грешку нити их сматрају одговорним.

"Сматрамо да је одлуком диспечера да не пошаље возило, које је било очигледно доступно, одузето вријеме у ком је могло доћи до помоћи мом брату", каже Немања.

Невена Тодоровић, директорица Дома здравља Бањалука, истиче да су они од свих својих радника који су те ноћи радили у смјени затражили писане изјаве, те да правни тим сада ради правну процјену.

"Наравно, за доказивање било какве стручне грешке није овлаштен Дом здравља Бањалука. Ту су овлаштени судски вјештаци и други вјештаци из области медицинске струке. Што се тиче Дома здравља, ми ћемо предузети све потребне мјере уколико утврдимо да наше процедуре нису испоштоване и да је направљена лоша процјена од стране диспечера који је тада разговарао с породицом. А, сложићемо се да су могуће људске грешке и ми од тих грешака и не бјежимо", навела је Тодоровићева.

Из Дома здравља Бањалука кажу да је 2. октобра, путем електронске поште, запримљена жалба Немање Цвијића, те да је истог дана службено протоколисана.

"Одмах по пријему жалбе прослиједили смо захтјев особљу Службе хитне медицинске помоћи те су предузете даље активности и мјере из надлежности установе у складу с важећим законским прописима и интерним документима. О утврђеним чињеницама и предузетим мјерама обавијестићемо подносиоца жалбе, а након завршетка поступка за утврђивање одговорности радника, који је покренут", кажу из Дома здравља Бањалука, преносе Независне новине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана