Почело суђење шверцерима 242 килограма марихуане

Небојша Томашевић
Почело суђење шверцерима 242 килограма марихуане

Бањалука - Држављанин Црне Горе Милорад Грба (49) из Подгорице, оптужен за шверц 242 килограма марихуане, признао је да превози дрогу када га је у комбију пуном наркотика зауставила полиција у мјесту Михољаче код Гацка, казао је у бањалучком Окружном суду полицајац Далибор Рајковић.

Осим Грбе у овом случају оптужени су и Бењамин Крехић (26) и Адис Мисимовић (40) из Зенице.

Полицајац Рајковић је испричао да је у ноћи хапшења између 7. и 8. јануара с колегом Александром Зеленовићем био у Михољачама код Гацка и да су прво зауставили “мерцедес” у коме су били Крехић и Мисимовић.

- Мали ауто и комби “рено трафик” ишли су у пару један иза другог и чим смо зауставили “мерцедес” возач комбија је кренуо да се окреће и бјежи. Возилом сам одмах отишао за њим и успио да га стигнем и зауставим. Када сам возача, за кога се утврдило да се ради о Милораду Грби,  питао шта вози он је рекао сканк. Питам га колико има, каже око 230 килограма - испричао је Рајковић.

Додао је да му је Грба на питање да ли познаје лица која су ишла испред њега, рекао да је то његова пратња такозвани “чистачи” који су ишли испред као извидница.

- Обавијестио сам колегу да задржи особе из “мерцедеса”, а позвали смо и командира који је брзо стигао као и јединица за подршку па су осумњичени ухапшени - појаснио је Рајковић.

Казао је да су ту ноћ прије хапшења и наиласка осумњичених видјели да једно ауто иде више пута од ресторана “Кошуте” према Михољачама и враћа се.

- То нам је било сумњиво, а видјели смо и како се пале свјетла на два возила која крећу у нашем правцу. Убрзо су наишли осумњичени - казао је Рајковић.

Његову причу потврдио је и полицајац Зеленовић који је у судници препознао Крехића и Мисимовића које је контролисао поменуте вечери.

Оптужница терети Грбу, Мисимовића и Крехића да су били дио организоване групе која је почетком јануара на територију Републике Српске прокријумчарила око 242 килограма марихуане ради даље продаје.  Наводи се да је ту групу организовало и даље непознато лице, а да су оптужени имали сваки своју улогу. Тако је улога Грбе била да превози наркотике, а Мисимовића и Крехића да за то обезбиједе возила и иду испред комбија с дрогом као “чистачи” како би обезбиједили сигуран пролаз од полиције. У комбију који је возио Грба било је 49 врећа марихуане тешких од око по пет килограма. Вјештак  Биљана Васић Дакић казала је да је анализом одузетог материјала од оптужених утврдила да се ради о опојној дроги индијској конопљи, односно марихуани.

Намјена

Извор близак истрази је појаснио да је дрога, коју су превозили осумњичени у БиХ, стигла из Албаније из које је прво пребачена на Косово, гдје су је преузели купци из Црне Горе те предали Милораду Грби за даљи транспорт.

- Грба, Крехић и Мисимовић за пребацивање дроге требало је да добију око 10.000 евра - казао је извор близак истрази.

Према информацијама до које је дошла полиција дрога коју су превозили била је намијењена тржишту у Сарајеву, Зеници и том дијелу земље. Према незваничним информацијама, набавна цијена заплијењеног сканка у Албанији је око 700 евра по килограму, па је ова пошиљка наводно плаћена око 168.000 евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана