Пијан сваки пети возач

Анита Јанковић-Речевић
Пијан сваки пети возач

Бањалука - Да пијани возачи у Републици Српској нису свјесни опасности коју сију на путевима још једном је потврдила републичка акција контроле учесника у саобраћају која је показала да је сваки пети тестирани био у алкохолисаном стању.

Иако бројна истраживања показују да је комбинација алкохола и брзине кобна, те да представља најчешћи узрок саобраћајки са смртним исходом, возачи у Српској олако сједају за волан након што попију неколико чашица више. Потврдиле су то бројне полицијске контроле у претходном периоду, а томе у прилог свједоче и резултати најновије акције која је спроведена од 7. до 10. марта. 

У Министарству унутрашњих послова (МУП) РС истичу да је у склопу појачане контроле учесника у саобраћају, с акцентом на присуство алкохола, дрога и лијекова, за само четири дана присуство алкохола утврђено код 656 возача.

- За четири дана тестирано је 3.359 возача, а 19,5 одсто њих било је алкохолисано - навели су у МУП-у Српске.

Према њиховим подацима, код 85 возача утврђена количина алкохола износила је изнад 1,59 промила и они су лишени слободе због вожње у стању средњег и тешког пијанства. Утврђена количина алкохола код 223 возача износила је од 0,85 до 1,58 промила, њих 298 имало је од 0,32 до 0,84 промила алкохола, док су остали имали испод 0,31 промила.

У МУП-у су навели да је међу пијаним возачима било и 48 њих млађих од 21 годину или са мање од три године возачког искуства, као и да је у организму два возача утврђено присуство опојних дрога.

- У Српској је лани евидентирано 120 саобраћајних несрећа са смртним исходом, од чега је присуство алкохола у организму утврђено код возача у 40 саобраћајки. Возачи у 22 саобраћајне несреће имали су изнад 1,58 промила алкохола. Апелујемо на све учеснике у саобраћају да се одговорно понашају и поштују прописе те тако заштите себе и друге - истакли су у МУП-у РС.

Предсједник Удружења за безбједност саобраћаја РС Миленко Јаћимовић сматра да веће казне, које су у БиХ на снази дуже од годину дана, нису дале резултате, што, како каже, потврђују резултати ове акције.

- И даље имамо велики број возача који конзумирају алкохол и не поштују ограничење брзине, мјера повећања казни утицала је само на енормно повећање ненаплативости тих казни, а никако на свијест возача. Српска треба да се угледа на земље ЕУ, у којима се возачима који су више пута кажњени због вожње у пијаном стању у возила уграђује уређај који блокира возило ако је возач пио алкохол. Тај уређај кошта око 70 евра и треба да иде на терет возача - рекао је Јаћимовић и додао да је пијаних возача највише на путевима у руралним подручјима. 

Бањалучки психолог Александар Милић појашњава да и најмање количине алкохола изазивају поремећаје у опажању и реаговању код људи.

- У алкохолисаном стању је немогуће сагледати све елементе безбједности саобраћаја, а посебан проблем је што алкохол изазива повећану агресивност и нестрпљивост, која посебно долази до изражаја у вожњи, када возач снагу настоји да изрази кроз возило, па неријетко претјерају са гасом - навео је Милић.

Границе

Александар Милић каже да око 90 одсто људи са којима свакодневно разговора кроз посао сматра да алкохол конзумира контролисано, али да је веома тешко ограничити шта је контролисано, а шта не.

- Проблем је што људи нису свјесни када пређу ту границу “контролисано”. С друге стране, у саобраћају није прихватљива ниједна чашица - појаснио је Милић. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана