Петком се догоди највише саобраћајних несрећа

Srna
Петком се догоди највише саобраћајних несрећа

ЗВОРНИК - Начелник Сектора полиције у Полицијској управи Зворник Дражан Еркић рекао је данас да се у 2019. години највећи број саобраћајних незгода на путевима на којима врше контрлу припадници ове управе, догодио петком, а да су најчешћи узроци брза вожња и недовољно растојање возила у саобраћају.

Еркић је на конференцији за новинаре рекао да су прошле године на подручју Полицијске управе Зворник евидентиране 544 саобраћајне незгоде, што је мање за 7,3 одсто у односу на 2018. годину.

Он је истакао да је од укупно 544 саобраћајне незгоде, пет било са погинулим лицима, 39 са тешко и 97 са лакше повријеђеним лицима, док су 403 саобраћајна удеса била са материјалном штетом.

Према његовим ријечима, у прошлој години од 35.378 контролисаних возила и возача, евидентирно је 19.455 прекршаја, због чега је издато 18.466 прекршајних налога.

Он је нагласио да је у посматраном периоду из саобраћаја искључен 1.601 возач, од којих је 1.259 возача искључено због вожње под деставо алкохола, а 110 возача због вожње под утицајем наркотичких средстава.

Еркић је додао да је у 2019. години из саобраћаја је искључено 498 возила, или 10,7 одсто више у односу на претходну годину.

Начелник Сектора криминалистичке полиције у Полицијској управи Зворник Младен Савић рекао је да су на подручју ове управе у току 2019. године евидентирана укупно 674 кривична дјела, што је за 10,4 одсто мање него у 2018. години.

Савић је на конференцији за новинаре навео да је због ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено 618 извјештаја против 582 лица.

Он је додао да је међу пријављеним лицима било 145 поратника у вршењу кривичних дјела, као и 19 малољетних лица.

"У области привредног криминалитета у току 2019. године откривена су 44 кривична дјела због којих је надлежним тужилаштвима поднесено 39 извјештаја против 43 лица, од којих је седам повратника у вршењу кривичних дјела, док материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи око 2.592.000 милиона КМ", рекао је Савић.

Он је додао да је међу овим кривичним дјелима било 21 коруптивног карактера.

Према његовим ријечима, у области злоупотребе дроге у прошлој години откривена су 34 кривична дјела, од којих су 22 кривична дјела неовлаштена производња и стављање у промет, те 12 кривичних дјела омогућавање уживања.

Савић је рекао да је због извршења ових кривичних дјела надлежним тужилаштвима поднесено 30 извјешаја против 33 лица, међу којима је било шест повратника у вршењу кривичних дјела и четири малољетника.

Он је нагласио да су у прошлој години полицијски службеници, између осталог, одржали предавања ученицима у више основних и средњих школа на подручју Полицијске управе Зворник.

"Током предавања обрађен је већи број тема, као што су малољетничка делинквенција, вршњачко насиље, могуће опасности на друштвеним мрежама, опасности и ризици злоупотребе опојних дрога, као и другим темама од општег интереса за ученичку популацију, наставнике и родитеље", рекао је Савић.

Он је додао да ће у свим школама на подручју Полицијске управе Зворник сличне актвиности бити настављене и у овој години.

Начелник Полицијске управе Зворник Александар Васиљевић оцијенио је да је у прошлој години стање безбједности на подручју ове управе било задовољавајуће.

Васиљевић је истакао да је и кадровска политика у овој управи задовољавајућа и много боља у односу на претходне године.

"Редовно се школује и оспосоабљава млади полицијски кадар који сукцесивно долази и у ову полицијску управу и замјењује оне кадрове који стичу услове за пензију", рекао је Васиљевић.

Васиљевић је истакао да су планови Полицијске управе Зворник за 2020. годину у складу са планом Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Он је нагласио да је Полицијска управа Зворник, уколико се буде наставила мигрантска криза са доласком прољећа, спремна да заједно са зворничком Јединицом Граничне полиције ради на проналаску миграната и њиховом даљем усмјеравању у мигрантске центре, у складу са планом и прописима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана