Пет мјесеци затвора Миломиру Пророку због лажног пријављивања судије

Н. Т.
Пет мјесеци затвора Миломиру Пророку због лажног пријављивања судије

БАЊАЛУКА - Нотар Миломир Пророк (61) из Рудог осуђен је у бањалучком Окружном суду на пет мјесеци затвора јер је лажно пријавио судију Окружног суда Источно Сарајево Ранку Мршић да му је послала наредбу за претрес његове имовине.

Пресуду је изрекао судија Благоја Драгосављевић који је оптуженог обавезао да плати судске трошкове.

Према пресуди  Пророк је  5. фебруара 2018. године лажно приказао да му је фотографију наредбе о претресу његове имовине путем апликације вибер послала судија Мршић иако је знао  да му је то послала друга особа.

Он је полицајцима у Источном Сарајеву који су га испитивали у оквиру истраге убиства Милана Јосиповића 2005. године, рекао да му је судија можда послала наредбу. Тада им је показао фотографију наредбе са потписом судије Мршић иако је знао да му наредбу није послала судија,већ његов радник.Он је тако,сматра суд, свјесно лажно пријавио судију за злоупотребу службеног положаја,  а знао је да га она  није контактирала путем "вибера". Против судије Мршић је на основу његове пријаве вођена истрага за злоупотребу положаја и обустављена је када је утврђено да Пророкове тврдње нису тачне. У пресуди се још наводи да је Пророк у свом телефону техничком манипулацијом измијенио име стварног пошиљаоца наредбе како би изгледало да му је фотографија стигла од судије Мршић. 

Пророк је у завршној ријечи казао  да је све била играрија, те признао да је за претрес своје имовине и поменуту наредбу прво чуо од свог пријатњеља тужиоца Драгана Нинковића. Казао је да тужиоца није хтио да помиње полицији јер више воли његово го... него све друге.

- Мени је напаковано да сам учестовао у убиству због чега су ме  претресали. Тужилац Нинковић ми је позао наредбу и рекао, види стари шта ти пакују. Када су ме полицајци испитивали због малтретирања сам рекао да сам знао за претрес. Када су ме питали како, рекао сам им шта мислите да ми није можда послала судија. Мршићеву никад нисам пријавио за кривично дјело - казао је Пророрк износећи завршну ријеч.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана