Ово су робијаши који служе највеће казне у БиХ

avaz.ba
Ово су робијаши који служе највеће казне у БиХ

Правда понекад спава, али никад не умире, изрека је која се често користи у правосудном свијету. Иза решетака затвора у БиХ робија на стотине особа, од ситних криминалаца до злогласних убица.

Неки од њих у ћелијама ће дочекати дубоку старост, а неки, можда и смрт. Иако код нас не постоји санкција доживотног затвора, казне дуготрајног затвора за неке имају идентичну вриједност као доживотна робија, поготово ако се узме у обзир њихова старост, преноси аваз.ба.

Едиб Буљубашић из Зенице неславни је рекордер у БиХ, јер служи увјерљиво најдужу казну од чак 54 године затвора.

Доносимо имена пресуђених убица и криминалаца који ће, ако доживе, имати најдужи стаж у “хотелу с решеткама”.

1. Едиб Буљубашић

Ријеч је о комбинацији спајања неколико различитих пресуда те одлуке суда да их служи “једну за другом”. Осуђен је због двоструког убиства почињеног у фебруару 2000. године. Прије рата је затворен због разбојништва и убиства портира “Зеницатранса”, као и рањавања оца. Након тог почињеног убиства излази на “викенд” и убија оца, након чега је осуђен на 20 година затвора.

Након рата убија ударцима сјекиром невјенчану супругу Алму Шарић. Три дана касније убија Нађу Буљубашић, супругу свог брата, с двадесетак убода маказама, након чега се пријављује полицији, која проналази лешеве. Он је у затвору чак написао и књигу. Буљубашић би на слободу могао изаћи 5. новембра 2043. Године.

2. Јасминко Јашаревић

Кантонални суд у Мостару Јасминка Јашаревића за убиства Рамизе Рахимић и познатог фоторепортера Анте Бораса 2005. је осудио на 42 године робије. За убиство Рамизе Рахимић осуђен је на 22 године, а за убиство Бораса на 30 година затвора.

Пресуде су обједињене у јединствену казну од 42 године. Јашаревић је прво силовао Рамизу, а потом је убио, док је с Борасом имао сексуални контакт, а потом га убио. Изрицање казне пратио је с осмијехом.

3. Зијад Турковић

Зијад Турковић осуђен је на јединствену казну дуготрајног затвора од 40 година, док је Миленко Лакић добио 35 година затвора. Турковићева група злочинаца у једној од најважнијих послијератних пресуда у БиХ правоснажно је осуђена на укупно 95 година затвора.

Осуђени су за пет убистава, покушај убиства, пљачку и растурање дроге.

4. Муриз Бркић и Авдија Селимовић

По 40 година добили су и Муриз Бркић и Авдија Селимовић, који су на свиреп начин убили Арнелу Ђогић. Бркић и Селимовић прво су претукли Арнелу, а потом јој преко уста везали уже стежући јој језик и доњи дио лобање како не би могла дозивати помоћ.

Када су стигли на мјесто Чудански кршеви, извукли су је из возила. Авдија је Муризу дао нож, а он је потом заклао Арнелу. Бацили су је низ 70 метара дубоку литицу према кањону ријеке Ступчанице. Тијело је пронађено након тродневне потраге.

5. Васо Нешковић и Саша Лазић

Врховни суд Републике Српске осудио је Васу Нешковића из Бијељине на 35 година затвора, а његовог саучесника Сашу Лазића на 30 година затвора због убиства двије особе. Нешковића и Лазића терете да су у ноћи са 19. на 20. август 2007., у мјесту Нумера поред Угљевика, из “шкорпиона” с пригушивачем убили Слађана Марковића и оставили га у његовом аутомобилу.

Из истог возила отели су тада малољетну Радмилу, која је наводно била Слађанова дјевојка. Њу су затим одвели у напуштену викендицу у селу Велика Обарска код Угљевика, гдје су је два дана касније убили. Тијело је пронађено 37 дана послије убиства, поред напуштене викендице у Великој Обарској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана