Отровали се гљивама у Санском Мосту

nezavisne.com
Отровали се гљивама у Санском Мосту

Сански Мост - У Санском Мосту је у протеклим данима евидентирано неколико случајева тровања гљивама, а двије особе с тежим здравственим симптомима упућене су у Кантоналну болницу у Бихаћу, док су остали пуштени на кућно лијечење.

Један од најбољих познавалаца свијета гљива у Санском Мосту је књижевник Амир Талић, који истиче како је, када је ријеч о брању ових шумских плодова, изузетно важно разазнавати јестиве од отровних гљива.

Према његовим ријечима, свако годишње доба је карактеристично по неким врстама гљива, а тренутно се од јестивих врста у шумама могу пронаћи бијеле гљиве или мљечнице, лисичарке, рујнице и неке врсте вргања.

“Једна од најопаснијих отровних гљива у овом периоду је бијела пупавка. Једна таква гљива је довољна да отрује већи број људи, а не смије се чак ни стављати у исту кошару са осталим гљивама. Она је једнако отровна као и зелена пупавка, коју већи број гљивара почетника брка са шампињонима, па је и уберу”, објашњава Талић за “Независне”.

Додаје како кишно вријеме може у значајној мјери утицати на изглед гљива и тако преварити и искусније сакупљаче.

“Рецимо, киша може са отровне гљиве, као што је мухара, спрати бијеле пјеге по којима је она карактеристична и тада она наликује на јестиву гљиву рујницу. Довољно је да уберете једну такву гљиву и да се потом лако отрујете”, каже он.

Код проналаска гљива препоручио је опрез те упозорио да никако не треба конзумирати оне за које не постоји потпуна сигурност да су исправне за јело.

Обилни кишни период у комбинацији са сунчаним интервалима допринио је ситуацији да су шуме око Санског Моста препуне гљива и на таквим мјестима велики је број сакупљача, излетника и љубитеља природе. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана