Отац и син из Козарске Дубице археолошке ископине продавали на интернету

Небојша Томашевић
Отац и син из Козарске Дубице археолошке ископине продавали на интернету

Козарска Дубица - Отац и син, Жељко (54) и Илија (23) Слијепчевић из Козарске Дубице, ухапшени су због сумње да су нелегално продавали умјетнине и старе предмете од културно-историјског значаја које су ископавали на археолошким налазиштима на ширем подручју дубичке регије, потврђено је “Гласу Српске”.

Они су откривени у полицијској акцији “Пандора 4” коју је спровело Министарство унутрашњих послова Републике Српске у сарадњи са Интерполом. Незванично, отац и син су уз помоћ детектора метала проналазили и ископавали културна добра и старине те их продавали путем интернета.

- Ископавања су чинили на заштићеним археолошким мјестима, али и на ширем подручју дубичке регије. Углавном су ископавали и продавали стари ковани новац, сјекире, врхове стријела и копља из давних времена те разне кипове и статуе - казао је извор близак истрази.

Додао је да су осумњичени пронађене предмете продавали углавном у иностранство путем интернет продавница “Ибеј” и “Оликс.ба” и купцима су их слали поштом. Овај извор је појаснио да је међу тим предметима било историјски важних умјетнина и предмета старих неколико вијекова.

- У току је истрага с циљем утврђивања шта су све пронашли и до сада продали, те о каквим и колико старим предметима је ријеч. Када то буде утврђено, знаћемо колико су зарадили на томе - казао је овај извор “Гласа Српске”.

У МУП-у РС су истакли да је акција “Пандора 4” усмјерена на откривање неовлашћене трговине културним добрима. Акцију су спровели службеници Одјељења за високотехнолошки криминалитет под надзором Окружног тужилаштва у Приједору.

- У овом случају наставља се истрага и размјена информација с Интерполом с циљем идентификовања оштећених. Све се спроводи у сарадњи с Музејом РС. У току су и провјере с циљем утврђивања евентуално других починилаца поменутих кривичних дјела - рекли су у МУП-у РС.

Полиција Слијепчевиће терети за недозвољену трговину културним добрима путем интернета, али и за присвајање, уништење или оштећење споменика културе, заштићених објеката природе или других предмета од културног и историјског значаја. Терете их и за изношење у иностранство предмета који су од посебног културног или историјског значаја или ријеткости.

Запљена

Током хапшења Жељка и Илије Слијепчевића полиција је претресла више локација и објеката које користе, те заплијенила већи број предмета археолошке и културно-историјске вриједности.

- Пронађене су разне старе стрелице, врхови копља, сјекире, мали кипови и фигуре, ковани новац из давног периода и слични предмети. Заплијењен је и детектор метала, а пронађена је и документација која се односи на продају и испоручивање наведених предмета у иностранство путем поште - саопштио је МУП Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана