Осуђен Ненад Грујић: Бившем полицијском инспектору 3 године робије и новчана казна због мита

Небојша Томашевић
Foto: Глас Српске

БАЊАЛУКА - Бивши полицијски инспектор Ненад Грујић осуђен је у бањалучком Окружном суду на три године затвора због узимања мита од 20.000 КМ од некадашњег директора Средњошколског дома у Бањалуци Бранислава Видића.

Осим затворске изречена му је и новчана казна од 3.000 КМ.

Суд му је изрекао и забрану обављања службене дужности, односно полицијског посла у трајању од пет година.

Пресуду је изрекло вијеће којим је предсједавао судија Бранимир Јукић.

У изречену затворску казну урачунат му је мјесец који је провео у притвору.

Према пресуди, Грујић је од Видића тражио и узео 20.000 марака како би „средио“ обуставу истраге која се против њега водила на основу анонимне пријаве.

Заједно са њим оптужена је његова колегиница Јелена Флорјан која је признала кривицу и осуђена на годину затвора.

У пресуди се наводи да су они радећи као инспектори за привредни криминалитет, у фебруару прошле године од Видића тражили 30.000 марака како би обуставили истрагу коју су водили против њега по анонимној пријави. Грујић је, према пресуди, 18. фебруара лани од Видића узео  20.000 КМ, док је док је преосталих 10.000 директор дома требао да преда осуђенима након што тужилаштво донесе одлуку „повољну за њега”.

Видић је цијели случај пријавио полицији која је организовала хапшење осумњичених.

Према пресуди, Грујић и Флорјан су, док су водили истрагу, Видићу рекли да „трпе притисак надлежних“ у вези са пријавом против њега, те му предложили да надлежном тужилаштву „поднесу лажну пријаву“ која ће бити одбачена, као и да ће „средити“ да се његово име „не појављује у медијима“, а да он заузврат плати 20.000 КМ. Од тог износа, 10.000 КМ је наводно требало ићи поступајућем тужиоцу, а по 5.000 КМ начелницима полицијских одјељења.

Грујић је ухапшен након што је од Видића примио мито у означеним новчаницама, а примопредају је пратила полиција. Током акције Видић је учествовао у режираној предаји новца Грујићу, да би одмах након тога у договору са истражиоцима отишао у службене просторије ПУ Бањалука како би га Флорјанова саслушала у својству осумњиченог у истрази коју су против њега водили. Она је током саслушања и ухапшена након чега је претресена и службена канцеларија коју су оптужени користили у ПУ Бањалука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана