Оптужница против вође сектора Граничне полиције БиХ: Службеним комбијем кријумчарио мигранте

ГС
Оптужница против вође сектора Граничне полиције БиХ: Службеним комбијем кријумчарио мигранте

САРАЈЕВО - Вођа сектора Граничне полиције БиХ Богољуб Дачевић (49) из Чајнича оптужен је да је за 1.200 евра омогућио кријумчарење 12 миграната службеним комбијем преко границе, саопштило је Тужилаштво БиХ.

Осим Дачевића, кога терете за корупцију, оптужница је подигнута и против Бранислава Благојевића (27) и Владимира Матовића (26), а терете их за кријумчарење 12 мигранта.

Према оптужници, оптужени Дачевић је, док је обављао дужност вође сектора, након дојаве да је већа скупина особа илегално ушла из Црне Горе у БиХ, на локалитету Бакић, затекао 12 илегалних миграната, држављана Сирије, међу којима је било и дјеце, те умјесто да спријечи илегални прелазак границе, службеним комби возилом Граничне полиције, повезо је мигранте до мјеста Драгочева.

У оптужници се наводи да је након тога од илегалних миграната тражио 1.500 евра, како би их превезао даље на подручје БиХ.

-Мигранати су прикупили 1.200 евра, који су дали оптуженом, који је након тога ангажовао оптужене Благојевића и Матовића, те им дао дио новца да мигранте превезу према Сарајеву, те да их пусте из возила на подручју Трнова. Оптужени Дачевић је након тога службеним возилом једним дијелом пута пружао заштиту возилима која су возили друга двојица оптужених, након чега се вратио у просторије Граничне полиције, гдје је поднио лажни извјештај да је група миграната одвраћена од уласка у БиХ – наведено је у саопштењу Тужилаштва.

Возила са илеалним мигрантима, откривена су током полицијске контроле у близини Фоче.

Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 22 свједока и два стручна вјештака, те прилагањем више десетина доканих материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана