Оптужница против пет лица због незаконитог промета око 15 тона дувана

Срна
Оптужница против пет лица због незаконитог промета око 15 тона дувана

САРАЈЕВО - Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против пет лица осумњичених да су незаконито прибавили око 15.000 килограма дувана који су продавали без акцизних маркица Управе за индиректно опорезивање БиХ, чиме је оштећен буџет и грађани БиХ.

Оптужени су Драган Јосић /59/ који је раније осуђиван за исто кривично дјело, затим Марко Јосић /35/, Јована Јосић /33/, Јован Јосић /30/ и Немања Петровић /24/.

У оптужници се наводи да су они незаконито прибавили дуван, након чега су га резали у посебно опремљеним просторијама, а потом вагали, паковали, те достављали купцима у нарученим количинама, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Оптужница их терети да су током 2019. и 2020. године у мјесту Обудовац код Шамца, у намјери стицања незаконите имовинске користи, незаконито прометовали велику количину дувана у листу и резаног дувана, што грађанима као физичким лицима није дозвољено.

У саопштењу се додаје да дуван није био обиљежен прописаним акцизним маркицама БиХ, те су на тај начин оптужени поступали супротно одредбама Закона о акцизама БиХ, за себе остваривали незакониту имовинску корист, а наносили штету буџету БиХ, као и грађанима пласманом дуванских производа који нису прошли прописани стандард контроле квалитета и исправности.

Оптужени су дуван стављали у промет на подручју Брчког и других мјеста, а најчешће су га продавали у количинама од неколико десетина до неколико стотина килограма. Незаконите продаје су откривене и документоване у истрази, наводи се у саопштењу.

Приликом претреса просторија које користе оптужени пронађена је већа количина дувана, као и специјалистичке опреме и алата за прераду и обраду дувана.

Оптужени се терете да су починили кривична дјела недозвољени промет акцизних производа и недозвољена трговина.

Оптужница је прослијеђена Суду БиХ на потврђивање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана