Оптужени на слободи због погрешног препознавања

Небојша Томашевић
Оптужени на слободи због погрешног препознавања

БАЊАЛУКА - Омер М. (38) из Тузле, оптужен за неколико пљачки кладионица, умјесто у судским клупама у које је требало да сједне сутра, наћи ће се на слободи јер је тужилаштво одустало од његовог кривичног гоњења, сазнаје “Глас Српске”.

Сазнајемо да се тужилаштво одлучило на овај корак јер препознавање оптуженог није обављено како треба и у складу са свим неопходним процедурама. Према нашим информацијама, Омеру је сутра требало да почне суђење у Кантоналном суду у Тузли због два разбојништва.

Међутим, у Тужилаштву Тузланског кантона сазнајемо да суђења неће бити, јер је у међувремену обустављено кривично гоњење.

Из Тужилаштва је, наводећи иницијале, раније потврђено да је Омер М. истраживан због сумње да је починио више кривичних дјела.

Он је током током истраге био у притвору непуна три мјесеца и у том периоду наводно су га оштећене раднице кладионица препознале као извршиоца. Оне су пред истражиоцем рекле да је он особа која их је напала.

- Међутим, током истраге су се појавиле нове информације да је наводно особа истог описа као оптужени опљачкала кладионицу док је он био иза решетака. То је унијело сумњу у чврстоћу доказа против Омера М. и сумњу у исправно препознавање њега као починиоца разбојништава па је  Тужилаштво морало да одустане од даљег гоњења - рекао је извор близак правосуђу Тузланског кантона.

Омер М. је ухапшен у јануару због сумње да је наоружан ножем починио више разбојништава у кладионицама на подручју Тузле од 4. новембра 2019. до 15. јануара 2021. године када је и ухапшен. Приликом његовог привођења полиција је претресла стан који користи, а како је тада саопштено из МУП-а ТК пронађени су и изузети одређени предмети који су предати Кантоналном тужилаштву Тузланског кантона.

Иако се током истраге теретио за 11 таквих дјела, за три су постојали докази. Он се током истраге ових кривичних дјела након неког времена пуштен да се брани са слободе што је тада многе правнике зачудило јер је он особа која је више пута регистрована као починилац кривичних дјела. Према нашим сазнањима, он је пуштен из притвора јер је наводно увијек спреман да органима гоњења даје информације о другим починиоцима кривичних дјела у замјену за “олакшице”.

Досије

Омер М. има подебљи досије у полицији и важи за опасног криминалца који је уз пријетњу ножем пљачкао кладионице. Познат је и по томе што иза себе не оставља доказе, који би га одвели иза решетака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана