Опет одгођено суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС

Небојша Томашевић
Опет одгођено суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС

БАЊАЛУКА - Суђење бившој директорки Агенције за банкарство РС Славици Ињац, коју терете за организовани криминал у предмету "Бобар банке", које требало да почне данас у бањалучком Окружном суду је одгођено јер је члан судећег вијећа Благоје Драгосављевић тражио да буде замјењен.

- Он је именован на кривични реферат. Због тога је тражио замјену, а о његовом захтјеву биће брзо одлучено. Данашње рочиште зато морамо догодити - казао је председник судећег вијећа Бранимир Јукић.

Ово је трећи пут да се суђење одгађа. По уласку у судницу Јукић се осврнуо и упитао "ко је овдје оптужени", на шта је Ињац одговорила "ја сам".

- Не изгледа тако, али јесте - казао је адвокат Адамовић.

Тужилац Сњежана Петковић на то је упитала „Како то изгедају оптужени".

Суд БиХ је 30. октобра лани донио одлуку којом се предмет против Ињац пребацује у Окружни суд Бањалука.

Почетак суђења био је заказан за 27. фебруар, али се тада испоставило да надлежно Републичко тужилаштво уопште нема оптужнице па је процес морао да буде одгођен. Статусна конференција одржана је у септембру и суђење је требало да почне почетком октобра, али и тада је одгођено. 

Адвокат оптужене Ињац, Владо Адамовић најавио је да ће тражити изузеће доказа и свједока који се не односе на његову клијентицу. 

Оптужницу у предмету "Бобар банка" Тужилаштво БиХ је подигло у марту 2017. године и њом је тада обухваћено 16 особа.

Стављено им је на терет да су дјеловали као злочиначка организована група која је финансијским криминалом и разним злоупотребама начинила штету од 122,5 милиона КМ и довела до пропасти Бобар банке.  

Ињац је стављено на терет да је још од јула 2009. године имала сазнања да поменута банка послује с великим кредитним ризиком, али и поред тога није ништа предузела иако је била дужна.

Оптужница има више од 60 страница. Републичко тужилаштво у овом предмету планира да саслуша око 60 сведока, три вештака као и да предочи бројне материјалне доказе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана