Опачеку четири године робије и обавезно лијечење због покушаја убиства

Небојша Томашевић
Опачеку четири године робије и обавезно лијечење због покушаја убиства

БАЊАЛУКА - Држављанин САД и БиХ Владимир Опачек (28) из Бањалуке осуђен је у бањалучком Окружном суду на четири године затвора због покушаја убиства Срђана Јовића, којег је убо ножем.

Пресуду је изрекло судско вијеће којим је предсједавала судија Сњежана Кудрић, а оно је као олакшавајућу околност у обзир узело битно смањену урачуњивост Опачека, као и то да је дјело остало у покушају, па му је изречена ублажена казна.

Вијеће му је уз затворску казну изрекло и мјеру обавезног лијечења од зависности и чувања у установи затвореног типа. Вријеме које проведе на лијечењу биће урачунато у казну, а оно ће трајати све док за тим постоји потреба. Обачек је, према пресуди, обавезан да плати трошкове поступка.

Према пресуди, Опачек је у стању битно смањене урачуњивости 3. јануара прошле године покушао да убије Јовића испред зграде у улици Рајка Боснића у бањалучком насељу Старчевица.  Он је, како се наводи у пресуди, тог дана с ножем у руци око 19.17 часова доша у ходик зграде у којој је, у једном стану, био Јовић, те га скривен иза зида код улаза чекао око пола сата. Када је Јовић изашао, Опачек му је без икаквог повода притрчао те га ножем ударио у груди. Специјалиста судске медицине Далибор Недић потврдио је у суду да је вјештачењем утврдио да је Јовић у нападу задобио повреду опасну по живот те да је само хируршка интервенција спријечила фаталан искход.

Специјалиста психијатрије Сања Вукадиновић Стојановић утврдила је да је Опачек у вријеме почињења кривичног дјела имао битно смањене способности да схвати значај свог дјела и управља поступцима усљед емоционално-нестабилног поремећаја личности, менталног поремећаја и поремећаја понашања због употребе опијата и мјешовито анксиозно-депресивног поремећаја.

Његов бранилац Александар Јокић најавио је жалбу на пресуду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана