Окука смрти код Градишке однијела још двије младости

Јелена Станић
Окука смрти код Градишке однијела још двије младости

ГРАДИШКА - Погибија матураната Техничке школе Давора Мијатовића (18) и Милоша Швраке (18), који су у сриједу навече настрадали у стравичној саобраћајној несрећи, завила је Градишку и дијелове Лијевча поља и Поткозарја у црно. Двије младости прерано су угашене у окуци смрти, гдје се годинама дешавају најтеже саобраћајне несреће и трагедије.

У истој несрећи повријеђени су возач аутомобила Мирослав Козомара (19) и Марко Стевић (18).

На дан сахране дугогодишњих пријатеља, чији термин још није познат, али све указује на то би то могла бити субота, биће проглашен дан жалости у граду на Сави. Потврдио је то "Гласу Српске" градоначелник Градишке Зоран Аџић.

- Шокиран сам. Ово је ненадокнадив губитак за наш град, за овај дио и цијелу Републику Српску. Немам ријечи којима могу да опишем тугу због преране смрти двојице наших матураната - рекао је Аџић.

Трагедија се догодила у сриједу око 23.30 часова у мјесту Врбашка код Градишке када је аутомобил "ситроен", у којем су била четири младића, слетио с пута. Они су се кобне вечери враћали са кошаркашког тренинга у спортској дворани основне школе у Врбашкој.

Погинули Мијатовић и Шврака сједили су позади и у тренутку слијетања "ситроена", који је од силине удара оборио огроман храст на земљу, испали су кроз задње вјетробранско стакло, сазнаје "Глас Српске".

- Иза њих су у другом возилу били другари са тренинга. Када су видјели шта се догодило, зауставили су се, истрчали како би им помогли и одмах позвали полицију и Хитну помоћ - казао је извор близак истрази.

Према непотврђеним информацијама, тијела настрадалих Мијатовића и Швраке пала су једно на друго.

- Нису дали ни да их смрт растави. Тако су и пронађени. Мијатовић је преминуо на лицу мјеста, док је Шврака давао знаке живота, али је битку за живот изгубио у болници - казао је "Гласов" саговорник.

Мјештани Врбашке кажу да је призор на мјесту несреће био језив.

- Око поноћи чуо се страшан удар и када смо изашли напоље, од мрака нисмо ништа видјели, али су се чули јауци. Када смо стигли на мјесто, већ је била хитна помоћ ту - казао је мјештанин Врбашке.

И јуче на мјесту несреће били су видљиви остаци аутомобила и личних ствари настрадалих младића.

У градишкој Техничкој школи, коју су похађала четворица младића, јуче само мук и тишина. Нису се чули уобичајени граја и жамор, није било осмијеха на лицима ђака, који су изгубили другаре из школских клупа. Погнутих глава и кроз сузе исказивали су бол због трагедије која их је задесила.

- Не постоје ријечи којима се може описати туга. Њих четворица су ишли у исти разред. Били су нераздвојни другари, сјајни момци. Сви смо потресени и било шта да кажемо било би сувишно - казали су вршњаци страдалих.

Њихово одјељење, као ни јуче, ни данас неће имати наставу. Према непотврђеним информацијама, Шврака је син јединац и прошлог викенда прославио је 18. рођендан, а Мијатовићев отац је припадник МУП-а Републике Српске, док је старији брат на студијама у Новом Саду.

Полиција је обавила увиђај и утврђује узроке несреће, а све указује на то да је трагедију изазвала брза вожња неприлагођена условима пута.

Критична тачка

Мјештанин Врбашке који живи у близини мјеста гдје су погинули матуранти Давор Мијатовић и Милош Шврака казао је да је више од десет људских живота изгубљено на истом мјесту. Трагедија се догодила на неосвијетљеном дијелу пута, на излазу из кривине, 100 метара од улаза на аутопут.

- Катастрофа, на овој кривини је погинуло најмање десет људи. На тој критичној тачки се ништа не види јер је мркли мрак, нема расвјете, а није ни насељено. Кад киша пада и кад је магла, то је катастрофа - казао је мјештанин.

Возач оперисан

Повријеђени возач Мирослав Козомара задржан је на болничком лијечењу, док је сувозач Марко Стевић послије указане љекарске помоћи пуштен кући. Њих двојица су након несреће превезени у Општу болницу у Градишци. Сазнајемо да је Козомари оперисана сломљена рука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана