Одгођено суђење за милионске пљачке у предмету “Трезор”: Ћулум најавио предају

Небојша Томашевић
Одгођено суђење за милионске пљачке у предмету “Трезор”: Ћулум најавио предају

БАЊАЛУКА - Оптужени за милионске пљачке у предмету “Трезор” Ђорђе Ћулум (40), који је побјегао након изласка из затвора гдје је издржавао казну за друго кривично дјело, најавио је да ће се предати.

Ово је у Окружном суду на почетку суђења у овом случају, казао адвокат Саша Лаботић који је данас заступао одбрану Ћулума. На оптуженичкој клупи су још Синиша Страживук (50), Милош Мрђан (44), Јовица Караћ (44), Томислав Кнежевић (44), Жељко Павловић (42) и Аљоша Галић (31). Предсједник судског вијећа Бранимир Јукић казао је да суд има информацију да је Ћулум у Шведској.

- За њим су расписане међународна и централна потјерница. Ове нове информације суд ће узети у обзир - рекао је Јукић.

Републички тужилац Живана Бајић затражила је ново вјештачење Страживука како би се утврдило да ли може да прати суђење.

- Тужилаштво има налаз вјештака психијатра из другог поступка који се води против њега, а који каже да може да прати суђење ако се праве паузе од 30 минута на свака два сата. Ранији вјештак Слободан Станковић је утврдио да он само два сата за цијели дан може да прати процес. Зато је потребно ново вјештачење његове процесне способности - рекла је Бајићева.

Ово је изазвало бурну реакцију Страживука и његовог адвоката Јасминке Јовишевић.

- То су два различита поступка, а овај је много сложенији. Здравствено стање мог клијента је сада доста теже и он има неуролошке проблеме. Тај налаз који помиње тужилац радио је вјештак психијатар, а не неуролог. Вјештачење би требало да ради тим вјештака, неуролог, психолог и психијатар. Тражимо писмени приједлог тужиоца и налаз - казала је Јовишевићева.

Страживук је нагласио да због овог процеса већ три и по године трпи и не може да се лијечи. Истакао је да је тужилац добила налаз вјештака из процеса против њега у коме је она свједок и то је за њега сукоб интереса.

Јукић је казао да ће одлуку о вјештачењу оптуженог донијети након што му тужилаштво достави приједлог и налаз вјештака.

Оптужену седморку терете да су су као организована криминална група од 2008. до 2011. починили више разбојништава у Бањалуци, Приједору и Кнежеву и украли око два милиона КМ. Између осталог, терете их за пљачку више од милион КМ из Комерцијалне банке у Бањалуци.

Мјере

Републичко тужилаштво тражи да се оптуженима продуже мјере забране напуштања БиХ и издавања нових путних исправа, као и забрана састајања са свједоцима Миланом Рељићем, Оксаном Рељић и Далибором Марићем. Тужилац Живана Бајић је истакла да постоји бојазан од бјекства и утицаја на свједоке. Одбрана се успротивила приједлогу.

- Да су жељели побјећи, то би урадили јер су сви на слободи. Зашто да испаштају због Ђулума кога је требало Тужилаштво да прати након изласка из затвора, а нису му одредили ни мјере забране - казала је адвокат  Јасминка Јовишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана