Одбрана судије Дрене Марин тражи њено ослобађање, тврде да је кривично дјело из једног, а оптужница из другог закона

Небојша Томашевић
Одбрана судије Дрене Марин тражи њено ослобађање, тврде да је кривично дјело из једног, а оптужница из другог закона

БАЊАЛУКА - Оптужница против суспендоване судије Окружног суда у Приједору Дрене Марин написана је по једном, а кривично дјело које јој је стављено на терет је из другог закона, казала је у завршним ријечима у бањалучком Окружном суду адвокат Јасминка Јовишевић која је зтражила ослобађајућу пресуду за оптужену.

Марин је оптужена да је кривична дјела починила као судија Основног суда Приједор, а оптужницу је дочекала на позицији судије Окружног суда тог града и сад је суспендована. Терете је да је своју сестру, адвоката Санду Зубановић поставила за браниоца по службеној дужности у поступку против малољетника како би јој омогућила стицање имовинске користи.

Адвокат Јовишевић тврди да је опис кривичног дјела против судије Марин урађен  по Кривичном законику, а правна квалификација по старом Кривичном закону Републике Српске.

- Тужилац је овдје сабрала два закона, што је недопустиво. Осим тога, у оптужници није описан директни  умишљај - рекла је адвокат Јовишевић.

Истакла је  да је у овом случају Тужилаштво погријешило јер оптужену није испитало на околности проширене наредбе о истрази против ње.

Оптужена Марин је истакла да сматра да је све радила по закону, јер у спорним предметима није ни поступала као судија у кривичном поступку пред судом.

- Радило се о спору пред полицијому складу са Законом о поступању са дјецом и малољетницима у кривичном поступку, а не о кривичном поступку пред судом. Зато сам сматрала да могу именовати сваког адвокта са листе па и своју сестру, ако има знање и сертификат за рад са малољетницима - рекла је Марин.

Тужилац Сњежана Петковић истакла је да сматра да је оптужница доказана те је затражила да судија Марин буде осуђена у складу са законом.

- Она је обављала судијску дужност и у свим рјешењима које је доносила наводи се да се ради у предмету о кривичном поступку послије окончаног припремног рочишта. Прекршила је одредбу Закона о кривичном поступку која каже да судија не може да врши дужност ако је његов сродник бранилац осумњиченог - истакла је тужилац Петковић.

Републичко тужилаштво судију Марин терети за више кривичних дјела повреде закона од стране судије.

Наводи се да је она у 16 случајева од 5. јануара 2011. до  2. новембра 2016. године поставила за браниоца по службеној дужности у поступку против малољетника. На основу тога адвоактици су исплаћиване награде на име трошкова одбране, чиме је прибавила имовинску корист од 7.285 марака.

Пресуда ће бити изречена у уторак, 30. новембра.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана