Оборена изјава кључног свједока за пљачку у Мркоњић Граду

Небојша Томашевић
Оборена изјава кључног свједока за пљачку у Мркоњић Граду

Бањалука - Одбрана оптужене четворке, којима се по трећи пут суди због пљачке дилера девиза Петра Ступара од кога су отели 7.000 евра и 2.000 КМ у Мркоњић Граду, тражи њихово ослобађање јер је вјештачењем које је спровело тужилаштво утврђено да је кључни свједок Свјетлана Тодоровић лагала.

У овом случају  у бањалучком Окружном суду суди се Драгану Чулићу (40), Зорану Дакићу (34), Витомиру Тици (32) и Александру Јарићу (34) из Мркоњић Града који су два пута осуђивани у овом процесу. Обје пресуде је укинуо Врховни суд Републике Српске и случај вратио на почетак.

- Вјештачењем потписа Свјетлане Тодоровић више није спорно да она у свом свједочењу није говорила истину. Имала је мотив да кривицу свали на бившег супруга Чулића и остале - казала је бранилац Јарића, адвокат Милица Цвијановић.

Свједок Тодоровић раније је у суду рекла да јој је бивши супруг Чулић признао да је са Јарићем, Дакићем и Тицом опљачкао Ступара. Међутим, касније је код адвоката дала изјаву да је то све слагала да осуди супруга.

Тужилаштво је ангажовало вјештака за рукописе и потписе Ђорђа Оџаковића који је вјештачио потпис на спорној изјави.

-  Вјештачењем, је утврђено да је Свјетлана Тодоровић вјероватно аутор потписа на изјави од 6. марта 2017. која је вјештачена - казао је Оџаковић.

Његовим свједочењем завршено је друго поновљено суђење оптуженој четворки. Њихови адвокати у завршној ријечи затражили су ослобађајућу пресуду јер сматрају да је оборена изјава кључног свједока и тако тужилаштво нема доказа да их осуди.

Окружни тужилац Жана Бојић затражила је да их прогласе кривим и истакла да је вјештак није увјерио ни да јесте, ни да није Тодоровићева аутор потписа на спорној изјави. Изрицање пресуде у овом предмету судија Сњежана Кудрић заказала је за сутра. Према оптужници Дакић, Јарић Чулић, Тица опљачкали су Ступара у ноћи између 16. и 17. децембра 2003. године у његовој кући Мркоњић Граду. Наводи се да су га брутално претукли као и његову невјенчану супругу Деју Зељковић. У оптужници стоји да су се они “опел кросом” довезли у улицу која је недалеко од куће Ступара и ту паркирали ауто, па су у пљачку отишли пјешке. Тројица су ушла у кућу, а један је чувао стражу.

Раније пресуде

Оптужена четворка два пута је осуђивана у бањалучком Окружном суду на вишегодишње казне. Првом пресудом из 2017. године били су добили укупно 16 година робије. Тада је Драган Чулић добио пет година, док су Зоран Дакић и Витомир Тица осуђени на по четири године, а  Јарићу су изречене три године затвора. Након што је Врховни суд РС укинуо пресуду, на новом суђењу у бањалучком Окружном суду у марту прошле године осуђени су на 12 година затвора. Казне су им умањене за по годину, па је Чулић добио четири, Дакић и Тица три, а Јарић двије године затвора. Пресуду је опет укинуо Врховни суд РС и предмет вратио на ново суђење.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана