Нови инцидент у Бањалуци: Инструктор истјерао испитивача из аута

nezavisne.com
Нови инцидент у Бањалуци: Инструктор истјерао испитивача из аута

Бањалука - Марш напоље, магарац, рекао ми је инструктор Здравко Ивић из бањалучке Ауто-школе "Ивић", након што сам од кандидата који је полагао возачки испит затражио окретање возила уназад на раскрсници.

Тврди то у изјави за "Независне" испитивач Рајко Дујаковић, те додаје да је у питању радња која је 35 година, колико се бави том струком, прихватљива и битна за све инструкторе, само не за Ивића.

"Није дозволио кандидату да на мој захтјев обави ту радњу, након чега сам кандидату рекао да ћемо завршити с испитом пошто инструктор омета спровођење испита и да идемо десно", рекао је Дујаковић.

Према његовим ријечима, инструктор је тада закочио.

"Рекао ми је: 'Марш напоље, магарац!' С обзиром на то да га дуго знам, само сам изашао и отишао", навео је Дујаковић, те додао да се инцидент догодио у четвртак у бањалучком насељу Лазарево.

Истиче да је он своје одрадио, али да овакво понашање представља омаловажавање свих инструктора који се баве струком.

"По њему, нико не зна, само он зна. То његово понашање је прешло све мјере", навео је Дујаковић.

Са друге стране, Ивић, који је и сувласник истоимене ауто-школе, наводи да Дујаковића није избацио из возила, већ му је рекао да изађе.

"Тражио је радњу која не постоји и нема је у бодовној листи, не може је бодовати. Он је рекао: 'Ништа, враћамо се назад'. Како је сједио позади, почео је провоцирати, жалити се. Тада сам зауставио возило и рекао му: 'Изволи, изађи'", рекао је Ивић.

Уколико Дујаковић поново буде испитивач приликом полагања испита кандидата Ауто-школе "Ивић", судећи по ријечима Ивића, проблема неће бити, али под једним условом.

"Биће нормално, али ту радњу више неће моћи тражити, пошто је нема у бодовној листи и не може се бодовати", категоричан је сувласник Ауто-школе "Ивић".

Из Завода за образовање одраслих РС у петак су за "Независне" рекли да било какав покушај мијешања инструктора вожње у ток испита није прихватљив.

"Евидентан је притисак на рад именованих испитивача у комисији за полагање возачких испита и овај завод ће пружити пуну подршку њиховом стручном раду, а у случајевима гдје понашање инструктора вожње прелази границе законитог, будући да су испитивачи службена лица, и инсистирати на њиховој заштити од стране надлежних органа", кажу у Заводу за образовање одраслих РС.

Ова ауто-школа се, подсјетимо, у средишту инцидента нашла и прије два мјесеца. Неђо Јошиковић, члан Комисије за полагање возачких испита у Бањалуци, оптужио је тада Драгана Ивића, такође инструктора у овој бањалучкој ауто-школи, да га је, како је навео, прво напао вербално, а затим умало и физички, и то након што је од кандидаткиње затражио да крене помоћу ручне кочнице.

Драган Ивић тада је оптужбе негирао, али не и препирку, с тим што, како је рекао, није било никаквог физичког контакта.

Кандидат пада на испиту

У Правилнику о начину и условима организовања испита за возача моторних возила наводи се да ће испитивач прекинути испит у случају да инструктор вожње сугерише, помаже или на било који други начин омета испит.

У оваквим ситуацијама на највећем губитку је кандидат, јер он, према Правилнику, пада на испиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана