Нови детаљи у истрази убиства Славише Ћулума: Шакићев ДНК пронађен на мјесту ликвидације

Небојша Томашевић
Нови детаљи у истрази убиства Славише Ћулума: Шакићев ДНК пронађен на мјесту ликвидације

БАЊАЛУКА - Трагови ДНК Синише Шакића (35) званог Кинез из Бањалуке, који је осумњичен за убиство суграђанина Славише Ћулума, пронађен је на мјесту ликвидације, сазнаје “Глас Српске”.

Извор близак истрази је казао да су биолошки трагови Шакића откривени на гранама дрвећа и још неким мјестима на локацији са које је пуцано на Ћулума.

- Не можемо да говоримо о детаљима истраге, али до сада су прикупљени материјални докази указују на то да је ухапшени починилац тешког убиства. Истрага у овом предмету се наставља под надзором републичког тужилаштва - рекли су у Министарству унутрашњих послова Републике Српске.

У републичком тужилаштву су истакли да у циљу заштите истраге у овом моменту не могу да износе детаље.

Шакић је у овом случају ухапшен 27. јула када су му специјалци ставили лисице на руке у кафићу хотела “Босна”, “Гетсби”, у центру Бањалуке због сумње да је убио Ћулума. Привођен је и у мају неколико дана послије злочина. Тада је пјешке из Хрватске дошао на гранични прелаз Доња Градина. Граничним полицајцима је приликом уласка у БиХ дао документа на увид, након чега је провјерама утврђено да је МУП Републике Српске за њим расписао потјерницу. Након испитивања је пуштен, а ново хапшење у јулу је услиједило када су, како је тада саопштила полиција прикупљени необориви докази да је  Шакић директни извршилац  убиства Ћулума.

У полицији су тада истакли да му је разбијен лажни алиби да је на дан убиства, 15. маја, био у Хрватској. Незванично, Шакић је десет дана прије убиства породицу измјестио ван граница. Иако је тврдио да у вријеме ликвидације Ћулума није био у Српској, дошло се до сазнања да ипак јесте, те да је дан након убиства Ћулума пребачен преко Саве код помагача у Сисак. Након другог хапшења Шакићу је одређен једномјесечни притвор који му истиче 30. августа. Ћулум је убијен 15. маја у близини своје куће у Драгочају код Бањалуке када су на његов “голф” нападачи, који су побјегли мотоциклом, испалили неколико кратких рафала из аутоматске пушке. Обдукцијом је утврђено да је погођен са више од десет пројектила, од којих је један завршио у глави, што је било кобно. Убице су мотоциклом побјегле према Градишци. Ћулум је више пута осуђиван и одлежао је око десет година робије због покушаја убиства и пљачки.

 Сукоби

Шакић и убијени Ћулум били су у сукобу више година иако су раније били блиски. Сукоб између њих почео је још 2010. године. Први већи ватрени обрачун двојице бивших пријатеља био је 28. фебруара те године када је Ђулум сивим “аудијем” дошао пред кућу Шакића да ријеше размирице, а он је с балкона испуцао рафал на возило. Тад нико није рањен, а обрачун је настављен 1. марта 2010. године када је у размјени ватре у Карађорђевој улици на Лаушу између њих Ђулум рањен у лијево раме. Тада је са Шакићем био Александар Бабић и њих двојицу полиција је сумњичила за покушај убиства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана