Нове пресуде у предмету "Балкан инвестмент банка": Условне и новчане казне за четири помагача

Н. Т.
Нове пресуде у предмету "Балкан инвестмент банка": Условне и новчане казне за четири помагача

БАЊАЛУКА - Владимир Петровић Пижон и Винка Гранулић из Бањалуке, Горана Кецман из Бихаћа те Нада Јеличић из Босанског Петровца осуђени су данас у бањалучком Окружном суду на условне и новчане казне због помагања злочиначком удружењу у злоупотребама којима је Балкан инвестмент банка оштећена за десетине милиона марака.

Петровић је осуђен на четири мјесеца и новчану казну од 1.000 КМ, Гранулићева на годину и 3.000 КМ, Кецманова на шест мјесеци и 3.000 КМ, а Јеличићева на годину и 3.000 КМ новчане казне.

Све затворске казне су условне. Према пресуди, Петровић и Кецманова неће ићи у затвор ако у року од године не почине ново кривично дјело. Јеличићева неће иза решетака ако у року од три године не учини кривично дјело, а Гранулићева за двије године.

Сви су обавезни да надокнаде штету некадашњој Балкан инвестмент банци: Петровић 4.000, Гранулићева 15.163, Јеличићева 22.960 и Кецманова 10.000 КМ. Све четворо закључило је споразуме о признању кривице с Републичким тужилаштвом. У овом случају 2017. оптужене су 23 особе за милионски криминал, од којих је 13 из Литваније.

Судски процес води се у бањалучком Окружном суду само против држављана БиХ јер Литванци нису доступни нашем правосуђу. Раније су на новчане и условне казне од по годину осуђени Бојан Карановић из Бањалуке те Исмар Жмирић и Бранко Панчић из Брчког. Суди се још Мирјани Чомић, Снежани Милуновић и  Милораду Гранулићу.

Тужилаштво све оптужене терети да су од почетка 2008. до половине 2013. као припадници злочиначког удружења незаконито дизали кредите или омогућавали добијање кредита и погодности за више предузећа на штету Балкан инвестмент банке, садашње Банке Српске у стечају, коју су оштетили за више десетина милиона марака.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана