Нотар из Рудог слагао да је добио незаконито обавјештење о претресу

Небојша Томашевић
Нотар из Рудог слагао да је добио незаконито обавјештење о претресу

БАЊАЛУКА - Нотар Миломир Пророк (61) из Рудог истражиоцима полиције казао је да је унапријед знао да ће претресати његову кућу и објекте те им је показао фотографију наредбе коју му је наводно послала судија Окружног суда Источно Сарајево Ранка Мршић.

Републичко Тужилаштво терети Пророка да је лажно приказао да му је фотографију наредбе о претресу послала судија Мршић, иако му је то послала друга особа. Он је, наведено је у оптужници, тако лажно пријавио судију за злоупотребу службеног положаја, иако је знао да она никада није контактирала са њим путем вибера. Против судије на основу тога вођена је истрага за злоупотребу положаја и обустављена је када је утврђено да Пророкове тврдње нису тачне.

Свједок Јовица Видаковић је у бањалучком Окружном суду потврдио да је он Пророку послао спорну наредбу и да је од њега чуо да је унапријед знао за претресе.

Полицијски истражилац Радован Ждеро је казао да је Пророк био под истрагом током 2018. године због сумње да се може повезати са убиством Милана Јосиповића 2005. године.

- Због тога смо тражили и добили наредбу за претрес Пророкове куће и нотарске канцеларије. Наредбу је издала судија Окружног суда Источно Сарајево Мршић. Када смо испитивали Пророка, он је рекао да је знао за претресе те да нас је чекао. То нас је шокирало, јер за то није смио да зна унапријед - казао је полицијски истражилац Радован Ждеро.

Додао је да им је Пророк показао у свом телефону фотографију поменуте наредбе за претрес коју је издала Мршићева. Ждеро је на подсјећање републичког тужиоца потврдио да је прегледом фотографије наредбе у Пророковом телефону видио да пише да је пошиљалац судија Мршић.

- Када смо га питали одакле му то, он је одговорио да “има везе у суду”. Пошто су постојале приче да је Пророк добар са покојним тужиоцем Драганом Нинковићем, који је дао сагласност за претрес, упитао сам га да ли му то он послао. Рекао је да није, а на питање да ли му је можда то онда послала судија Мршић, насмијао се и рекао: “Па ето, шта да вам кажем” - казао је Ждеро.

Мршићева је потврдила у суду да је издала спорну наредбу те истакла да је због лажних оптужби преживјела страхоте. Истакла је да тражи казну за оптуженог и накнаду штете. Убиство Милана Јосиповића никада није расвијетљено, а он је у вријеме ликвидације био командир полиције у Вишеграду.

Негирао кривицу

Оптужени Миломир Пророк је у судници казао да су оптужбе против њега глупост те негирао да је починио кривично дјело. Он и његов адвокат Ђорђе Стојаковић приговорили су надлежности Окружног суда. Пророк је раније долазио у сукоб с законом и 2015. године је оптуживан да је продао одмаралиште некадашњег “Инцел холдинга” у Поречу, а 53.000 некадашњих њемачких марака од продаје узео себи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана