Незапамћен сукоб у кампу Блажуј: Мигранти камењем на полицију, реаговали и специјалци

ГС
Foto: Кликс

САРАЈЕВО – У нереду који је синоћ избио у у кампу Блажуј у Сарајеву повријеђена су два полицајца и један службеник Међународне организације за миграције (ИОМ), а преврнута су и два полицијска аутомобила, преноси портал Кликс.

До нереда у кампу је дошло након што су радници ИОМ-а покушали у други камп премјестити једног мигранта који је нарушавао ред у кампу.

- Ради се о мигранту који је уствари вођа једне од група у овом кампу. Мигранти су га покушали насилно ослободити, након чега је дошло до сукоба – саопштило је Министарство унутрашњих послова (МУП) Кантона Сарајево.

Фоторепортер портала Кликс, који је био у близини кампа, каже да су убрзо дошле полицисјке патроле, више од 10 њих, припадници специјалне полиције МУП-а који су били са псима. Тада су настали нереди, а припадници ИОМ-а су изашли из кампа.

Прустни су испручили да су специјалци са псима дошли у отприлике седам аутомобила, док су полицијске патроле упућене из више општина у Кантону Сарајево.

Полиција је након неког времена успјела смирити немире, а након тога у кампу су се могла видјети два преврнута полицијска аутомобила, а камењем су уништени и други аутомобили који су се налазили у кампу.

ИОМ, сарајевска полиција, као и Служба за послове са странцима одржавају ред у мигрантским камповима, међутим ти кампови "живе" на један посебан начин с обзиром на различитости миграната, а то до доказује и постојање група и њихових вођа.

Портал Кликс наводи да слични сукоби нису запамћени у БиХ, али ни региону.

У камповима у Србији је долазило до нереда, али  не ових размјера. У БиХ је 2018. године било нереда када су власти Унско-санског кантона покушале блокирати улазак миграната у кантон, а с друге стране, на граничном прелазу Маљевац окупили су се мигранти који су камење бацали на хрватску полицију. Осим тога, нереди су се углавном сводили на свађе између миграната, али не њих и полиције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана