Након изручења, испитан и због сумње да је планирао атентате на Вучића и Додика: Елез прошао полиграф

Небојша Томашевић
Након изручења, испитан и због сумње да је планирао атентате на Вучића и Додика: Елез прошао полиграф

САРАЈЕВО - Дарко Елез (41) након изручења у БиХ због суђења у предмету "Лутка" и сумње да је повезан са ликвидацијама Синише Милићевића Тигра и Милоша Остојића, испитан је и због сумњи да је планирао убиства предсједника Србије Александра Вучића и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, али је прошао полиграф.

Ово је "Гласу Српске" потврдио Елезов адвокат Сенад Крехо и истакао да његов клијент нема везе са оптужбама која му се стављају на терет.

"Испитали су га због сумњи да је планирао убиство Вучића, Додика и Сташе Кошарца. Прошао је полиграф и доказао да са тим нема везе. Сва дјела за која га терете, само су рекла-казала. Био је у притвору у Србији и поставља се логично питање како је могао планирати кривична дјела - рекао је Крехо.

Истакао је да се Елезу не може судити у БиХ за кривична дјела из предмета "Лутка" те да је испитан само за нова кривична дјела, односно убиства.

"Члан 35. Уговора у изручењима између БиХ и Србије каже да се лицима не може судити за дјела почињена прије потписивања споразума. Споразум је потписан септембра 2013. године и прихваћен у Србији у новембру 2014. године. Дјела у "Лутки" су почињена раније"казао је Крехо.

Додао је да су му у Тужилаштву БиХ рекли да ће се Елезу одржати рочиште за притвор у односу на само нова кривична дјела.

"О тим новим кривичним дјелима се не могу изјашњавати док не видим доказе, а притвору ћу се свакако противити - рекао је Крехо.

Елез је из Србије у БиХ изручен у сриједу навече под јаким мјерама обезбјеђења, а имао је панцира на себи и кацигу. Он је одмах саслушан на аеродрому за нека кривична дјела.

Према неким информацијама, он би могао да помогне да се ријеши неколико нерасвијетљених кривичних дјела, а међу њима су и убиства сарајевских полицајаца Адиса Шеховића и Давора Вујиновића, бањалучког бизнисмена Славише Крунића и друга. 

Рочиште за притвор Дарку Елезу требало је да се одржи јутрос у Суду БиХ, али је одгођено јер наводно тужилац није имао ни спремљен приједлог. 

Тужилаштво БиХ је саопштило да ће данас у поподневним часовима предати Суду БиХ приједлог притвора и да је то у складу с законским роковима. 

Тужилаштво БиХ сумњичи Елеза у предмету "Лутка" да је био вођа криминалне групе која се бавила изнудама, убиствима, пљачкама транспорта новца, али и због сумње да има везе са ликвидацијама Остојића и Милићевића званог Тигар. 

САРАЈЕВСКИ ПОЛИЦАЈЦИ

Бивши министар унутрашњих послова Кантона Сарајево Нермин Пећанац на "Фејсбуку" је написао да ако ико зна информације о убиствима сарајевских полицајца, онда је то Елез. 

"Коначно! Дарко Елез је изручен БиХ. Човјек тврди да зна ко је убио сарајевске полицајце. Порука тужилаштву: Ако ико зна све о убиству Адиса и Давора, то је Елез. Сва средства су оправдана да дођете до имена убица. До вас је" написао је Пећанац. 


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана